Természet

A szuperfenntartható burgonyatej

A legjobb allergiabarát termék 75 százalékkal kisebb karbonlábnyommal, kétszeres termőföld kihasználtsággal, jelentős víztakarékossággal

4 perc

Nincs krumpli íze, ez a legfontosabb, nincs köze a reszelt, préselt burgonya levéhez sem. A svéd DUG potato milk szabadalmaztatott emulziós technológiával rendelkezik, amit Eva Tornberg professzor fejlesztett ki a svédországi Lundi Egyetemen. A burgonya mellett repceolajat használnak, ami a tejnek olyan állagot ad, hogy egyben marad, nem válik szét, bármivel is kevered. Zsenialitása a fenntarthatóságában rejlik, ami minden eddig ismert növényi tejnél kedvezőbb. A tehéntejhez képest 75 százalékkal kisebb a karbonlábnyoma. Finom, krémes, tökéletes habot képez a kávéban, és ugyanúgy működik bármilyen ételben, mint bármilyen másik tej. Nincs benne laktóz, tej, szója, glutén és diófélék, nincs benne semmilyen állati eredetű. 2021-ben a World Food Innovation Awardson, ahol 22 ország 276 terméke versenyzett 26 kategóriában, megkapta a Legjobb Allergiabarát termék díjat, és második helyen végzett a Highly Commended kategóriában, mint legjobb növényi alapú ital.

A 7000 éve létező burgonya az egész világon népszerű, az emberek többsége folyamatosan fogyasztja valamilyen formában. 1995 óta tudjuk, hogy termeszthető az űrben is, nagyon kevés kell a növekedésükhöz, ráadásul egyes fajtáknak nagyon alacsony a glikémiás indexe és annyi antioxidánst tartalmaznak, mint az áfonya és a szeder. A burgonya szinte minden tápanyagot tartalmaz, amire szükségünk van, mert tökéletes keveréke a fehérjének, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, rostoknak és szénhidrátoknak, csak A és D-vitamint kell hozzáadni. 100 g burgonya fedezi az ajánlott napi C-vitamin mennyiség ⅓-át. A rendkívül szerény krumpli szuperfenntartható növény a versenytársakhoz képest. Földhasználat szempontjából a zabnál kétszer hatékonyabb, ami azt jelenti, hogy négyzetméterenként kétszer annyi élelmet termel, a mandulához képest pedig 56-szor kevesebb vizet igényel.

Burgonyatej egyelőre csak Svédországban és UK-ben kapható, mi Angliában a Waitrose-ban találtunk lila dobozos baristát. Ezen kívül még zöld dobozos original és kék dobozos unsweetened verziók kaphatók. 1.80 font volt darabja, ami egy átlagos növényi tej ára, kettőt adtak 3 fontért. Négyen kóstoltuk meg magában, ebből egynek kifejezetten ízlett, egynek kifejezetten nem, a másik kettő pedig azt mondta, hogy teljesen rendben van, mint növényi tej. “Benne van az a fura íz, ami a mandulatejben, csak erősebb”, “Először azt hiszed, hogy tej, aztán jön a fura íz”, “Az íz később jön, mint ahogy a szádba veszed”, “Nincs semmi szaga, ez jó hír”, “Valamire nagyon hasonlít, de nem tudom, mire”... - ilyen és ehhez hasonló első mondatok, tudom, nem segítenek elképzelni, mire számíthattok.

Kipróbáltuk kávéban - szépen habosítható, gabonapelyhekhez és smoothie-ban - nem volt lényegi különbség más növényi tejekhez képest, zabkásában - a nagyon finom végeredmény mellett mikróban melegítve itt éreztünk először valamiféle krumplira emlékeztető illatot. Mindent összevetve csodálatos termék ez, még ha elsőre szokatlannak is fogjátok érezni az ízét, hamar szerethető, felhasználása pedig végtelen. Azok számára, akik különféle allergia miatt kerülték a tejet vagy a növényi tejeket, egészen új világ nyílik. Mindenképpen adjatok neki esélyt, kóstoljátok, próbáljátok ki, amint Magyarországon is elérhető lesz.


Fotók: Iryna Melnyk / Adobe Stock