Látnivalók

Egyéni utazások egyéni igények szerint

“Norvégia a világ egyik legszebb, de legdrágább országa, ezért különösen fontos, hogy előre tervezzünk”

13 perc

Egy újabb lehetőséget mutatunk be, amivel megkönnyíthetitek az északi utazásotokat. Posta Melinda az Egyéni Utazó oldallal Norvégiába szervez egyéni utakat. Ennek hátteréről és arról lesz szó, hogy pontosan milyen szolgáltatást nyújt, ha felkéritek szervezőnek, tanácsadónak.

Posta Melinda - Szószék-szikla (Preikestolen) nyáron

- Honnan jött az ötlet, hogy egyéni utak szervezésével foglalkozzál?

- Őszintén szólva az ötletgazda nem én voltam, hanem a családom és a barátaim. Már gyerekkoromban kialakult nálam az utazás szeretete, így mindig is része volt az életemnek, de sokáig csak hobbi szinten. Általános iskolában például franciát tanultam, ahol meghirdettek egy tábort a Francia Riviérára. Hazamentem és közöltem anyukámmal, hogy én menni szeretnék. Se az osztályból, se az iskolából nem jelentkezett rajtam kívül senki, ennek ellenére én menni akartam. Hát így indultam el egy ismeretlen iskola, ismeretlen diákjaival (akik jóval idősebbek voltak nálam) sátorozni a Riviérára. Természetesen busszal, mert akkor még nem voltak fapados járatok.

Lysefjord a Szószék-szikla tetejéről

Azóta eltelt majdnem 30 év és rengeteg helyen jártam Új-Zélandtól, Zanzibáron keresztül egészen New York-ig. Időközben nagyon sok ismerősnek segítettem az utazásuk megszervezésében a saját tapasztalataimat felhasználva. Egy idő után arra lettem figyelmes, hogy mindenki azt kérdezi, mikor és hová utazok legközelebb, mert szívesen csatlakozna. Mindig mondták, hogy ezzel kéne foglalkoznom, de sosem vettem komolyan, mert volt egy megbízható munkahelyem, ahol 10 év alatt felküzdöttem magam a ranglétrán. A blogot már évekkel korábban elindítottam, részben azért, hogy mindenki számára elérhető legyen a fejemben kavargó rengeteg hasznos információ. Egyszerűbb volt, mint külön küldözgetni mindenkinek a részleteket. Elég nyitott és közvetlen ember vagyok, így ha egy ismerős megkér, hogy meséljek például Norvégiáról, nem okoz gondot órákig beszélni róla. Aztán 40 évesen a pandémia kellős közepén döntöttem úgy, hogy búcsút intek a taposómalomnak és belevágok életem legnagyobb kalandjába. Szóval, kérdésedre válaszolva, az ötlet a barátaimtól indult, nekem "már csak" megvalósítanom kellett. 

Zöldellő háztetők Sinnes városában

- Kiknek jó ez és miért?

- Hát ez egy nagyon jó kérdés, mert amit én elképzeltem induláskor, azt teljesen felülírta az elmúlt időszak. Az utóbbi években a bezártság miatt az emberek besokalltak a social media és az internet világától, ezért nem a költséghatékonyság lett a kulcsszó. Sajnos az emberek többségének nincs ideje, türelme és kedve az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni. Pláne igaz ez egy olyan úti cél esetében, amiről minimális információval rendelkeznek. Én leveszem a vállukról a szervezés terhét, így rengeteg időt, energiát és pénzt spórolnak meg az utazás megtervezése során.

Bergen, Bryggen, Hanza Múzeum főépülete - jelenleg felújítás miatt zárva tart, átmenetileg a Øvregaten 50. szám alatt látogatható a múzeum

Például Norvégia esetében nem az a fő probléma, hogy valaki nem tud lefoglalni egy szállást a bookingon, hanem az, hogy nem tudja, melyik városban érdemes megszállni, ha a Bergen régiót szeretné felfedezni. Rengeteg kérdés merül fel a szervezés során, amire én megadom a választ. Persze én se vagyok mindig minden témában naprakész, ezért előfordul, hogy nekem is utána kell járnom egyes dolgoknak, de én ezt kifejezetten élvezem.

Egy egyénileg szervezett utazás a legtöbb esetben költséghatékonyabb és rugalmasabb, mint irodával utazni, azonban csak akkor, ha tudjuk, hogy mit és hol keressünk. Sok blogbejegyzés és cikk már elavult, évekkel korábban íródott, így nem biztos, hogy naprakész információt tartalmaz. Az én írásaim és útikalauzaim lényegre törőek, mert tudom, hogy sokszor még arra sincs ideje az olvasónak, hogy azt a pár oldalt átfussa. Az oldalamon ingyenesen letölthető a Porto és környéke digitális útikalauz, ami jól szemlélteti, hogy mit tartalmaz egy általam összeállított útiterv.

Kjerag túra nyáron. Néha függőlegesen, láncok segítségével lehetett csak felhúzni magunkat, ezért a megfelelő bakancs elengedhetetlen

- Milyen biztosítékokat tudsz adni az ügyfeleidnek?

- Én az esetek 99 százalékában csak olyan utakat vállalok el, ahol már korábban jártam és saját tapasztalattal rendelkezem az úti célt illetően. Nincs két egyforma utazás, így annak minden paraméterét igyekszem az utasok egyéni igényeire szabni. Folyamatosan konzultálunk, egyeztetünk, mert ahány ember, annyiféle igény merül fel. Van aki túrázni szeret, van aki evezni és van aki múzeumba járni, végtelen a lehetőségek tárháza. Az én tanácsadói díjam minden esetben fix, így nem fűződik érdekem ahhoz, hogy drágább szállást vagy légitársaságot ajánljak valakinek, abszolút a megrendelő igényeihez alakítom az utazás paramétereit. Ettől függetlenül minden utazás meglehetősen összetett, adódhatnak váratlan helyzetek. A tippek és leírások hatalmas segítséget nyújtanak a felkészülésben és az utazás során, de nem garantálnak zökkenőmentes utazást és nem helyettesítik teljes mértékben a felelős felkészülést az utazó részéről. 

Stavanger Street Artjaival a legelképesztőbb helyeken találkozhatunk, különleges élmény úgy felfedezni a várost, hogy közben a művekre vadászunk

- Az északi országok közül Norvégia van a kínálatban. Miért pont?

- Férjemmel már az első utunk során beleszerettünk Norvégiába, ami nem csoda, hiszen mindketten téli születésűek vagyunk. Imádjuk a havat, a síelést, a túrázást és mindent, ami a természettel kapcsolatos. Azt hiszem, mindent elárul, hogy 16 éve egy sípályán ismerkedtünk meg. Nálunk hétköznaponként nem kvíz- és főzőműsorok mennek a tévében, hanem a "Jeges pokol Norvégiában". Szerintem Norvégia kifejezetten az az ország, amiről mindenki tudja, hogy hol van, és hogy a világ egyik legdrágább helye, de azon kívül nem sokat. Ha megkérdezel valakit, hogy mondjon pár gondolatot Norvégiáról, valószínű ezek fognak elsőre az eszébe jutni: Skandinávia, fjordok, vikingek, drágaság és körülbelül ennyi. Pont ezért, amikor elindítottam a blogot, a legtöbbet Norvégiáról írtam, aminek meg is lett az eredménye. Mivel csak pár utazási iroda kínálatában található meg, blog pedig alig van, gyorsan eljutnak hozzám azok, akik Norvégiába szeretnének egyénileg utazni. Pedig a legelején még nem is ez volt a cél, sőt kifejezetten "titkoltam" az oldalam.

Stavanger, Kardok a sziklában (Sverd i fjell). A három sziklába ékelt kardot a 872-es hafrsfjordi csata emlékére állították

Bár a skandináv emberek elég zárkózottak, rengeteg olyan történetem van, ami igazolja a norvégok kedvességét és segítőkészségét. Talán a második utunk alkalmával a bérelt autóban felejtettem egy viszonylag drága fényképezőgépet. Sajnos erre csak a repülőn jöttem rá, így mikor landoltunk az volt az első dolgom, hogy felhívjam a kölcsönzőt. Bár kicsit kalandos volt a fényképezőgép útja Budapestig, a norvég irodában mindent megtettek annak érdekében, hogy épségben visszakapjam. Azt ugye senkinek sem kell mondanom, hogy az fel se merült bennünk, hogy esetleg nem lesz meg.

Stavanger kikötője mentén mintegy 60 rakparti faház található. A 18. század végén és a 19. század elején épültek, korábban hering, só, rönk és egyéb áruk raktáraként üzemeltek

Az évek alatt jártunk Norvégiában télen, nyáron és ősszel is, szóval majdnem minden évszakkal kapcsolatban vannak tapasztalataim. A Szószék-sziklát például megmásztuk januárban és augusztusban is, ráadásul a 9 éves unokahúgommal. Imádta! Tátott szájjal nézte a fjordokat, kifejezetten élvezte a hajókirándulást a viharos szélben és belemártotta a kezét minden egyes vízesésbe. Szóval, amikor év elején megkérdezte az egyik ügyfelem, hogy két gyerkőccel ajánlom-e a Szószék-szikla túrát, határozottan igen volt a válaszom. Én főleg Bergen és Stavanger környékére szervezek utakat, de rengeteg olyan régió van még Norvégiában, amelyet szeretnénk felfedezni, ezért a kaland folytatódik, és remélhetőleg bővülni fog az úti célok listája is. Szeretném, hogy mások is megismerjék Norvégiát és megéljék ezeket az élményeket, és ha ebben tudok segíteni, akkor már megérte a befektetett energia és idő.

Szószék-szikla (Preikestolen) télen

- Más országokhoz képest, amik az ajánlataid között szerepelnek, egy norvég út megszervezése mennyire egyszerű vagy mennyire problémás?

- Ez leginkább az ügyféltől függ. Már egy rövid beszélgetés után körvonalazódik a fejemben, hogy milyen útvonal lenne számukra az ideális, mi az amit javasolni fogok nekik. Nem mindegy, hogy egy család vagy egy pár utazik, illetve hogy szeretnének-e túrázni vagy sem. Számomra idén a legnagyobb kihívást például a légiközlekedésben tapasztalható káosz jelentette.

Sajnos Budapestről közvetlen járat csak Oslóba indul, így Bergenbe és Stavangerbe is csak átszállással lehet utazni. Korábban voltak közvetlen járatok mind a két városba, szóval ez mindenképp nehezítő tényező a szervezés során. Az utazás mellett fontos az is, hogy úgy legyen összeállítva a napi programterv, hogy az variálható legyen az időjárási viszonyoknak megfelelően. A legtöbb látnivaló a természethez kapcsolódik, így bármerre is indulunk gyönyörű hegyek és vízesések fogadnak minket, de előfordulhat, hogy ebből semmit se látunk rossz idő esetén. Mivel a fjordok felfedezéséhez elengedhetetlen az autóbérlés, egy csillagtúra esetén könnyen lehet változtatni a terveken akár menet közben is.

Valahol Norvégiában…

Norvégia a világ egyik legszebb, de legdrágább országa, ezért különösen fontos, hogy előre tervezzünk. Idén év elején például fele annyiba került megszervezni egy norvégiai utazást, mint a nyár folyamán. Erre konkrét kalkulációim is vannak, szinte napról napra emelkedtek az árak. Szóval számtalan dolgot kell figyelembe venni a tervezés során, de ha tisztában vagyunk a lehetőségekkel, nem feltételen nehezebb egy norvégiai út összeállítása, mint bármi más. 

- Mi az ami még belefér és mi az ami már nem a szolgáltatásodba? 

- Ez teljesen változó, de az tény, hogy még soha semmire nem mondtam nemet. Bármilyen kérdés vagy kérés érkezett hozzám a szervezés során, mindig próbáltam segíteni, igyekeztünk megtalálni a megoldást. Értelemszerűen a rutinos utazóknál teljesen más jellegű kérdések merülnek fel, mint azoknál, akik először indulnak útnak egyénileg. Volt aki például kajakozni szeretett volna Norvégiában, de volt olyan is, akit a gyermekes programok érdekeltek.

Kjeragbolten közelében, Lysefjorddal a lábam alatt

Az alábbiakat tartalmazza az általam nyújtott tanácsadás:

- jó ár-érték arányú repülőjegy, szállás és autóbérlés keresés

- személyre szabott részletes program és útvonal terv kidolgozása

- rengeteg hasznos tipp, térképek, linkgyűjtemény, minden amire az utazás során szükség lehet

- folyamatos kapcsolattartás, hogy maximálisan az ügyfél igényeire szabott utazást tudjam összeállítani

- fakultatív program ajánlások 

- autóbérléssel kapcsolatos hasznos tippek

- transzfer, helyi közlekedéssel kapcsolatos információk 

- teljeskörű szervezés lépésről lépésre 

A fentieken túl a csomag díja tartalmazza az évek alatt szerzett tapasztalataimat, a kereséssel/foglalásokkal kapcsolatos ismereteimet és a szervezésbe fektetett időm és energiám.

Kjeragbolten, azaz a két szikla közé beszorult kő

Természetesen a repülőjegy vásárlásban és szállásfoglalásban is szívesen segítek, ha szükség van rá. Együtt végigmegyünk a foglalási folyamaton lépésről lépésre. Egy nagyértékű repülőjegy vásárlása során még én is többször ellenőrzöm az adatokat mielőtt rányomnék a fizetés gombra. Általában az utazás időtartama alatt is elérhető vagyok, de egyenlőre nem volt szükség komolyabb segítségre. Arra viszont már volt példa, hogy folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, például a be- és kiutazási korlátozások és tranzitálási szabályok miatt. Szerencsére ezeket a korlátozásokat már szinte mindenhol eltörölték. Ahogy korábban is említettem, minden utazás során adódhatnak váratlan helyzetek, amit én itthonról nem feltétlen tudok megoldani, ezért az ügyfél részéről is igényel némi felkészülést az utazás. Fontos, hogy a konzultációkat is rugalmasan kezelem, szerintem ez elengedhetetlen része a munkámnak. Sokszor az esti órákban vagy hétvégén szoktunk hosszabban egyeztetni (online vagy telefonon), mert a legtöbb ügyfelemnek munka közben nincs lehetősége a magánjellegű dolgait intézni. Egy gyors telefon vagy levélváltás természetesen napközben is belefér, de a részleteket ilyenkor nincs idő átbeszélni.

A „mindössze” 50 méter magas Steinsdalsfossen vízesés érdekessége, hogy egy kis ösvény vezet a zuhatag mögé, így akár a vízfüggöny mögött állva is megcsodálhatjuk

Sok ügyfelemtől már az utazás időtartama alatt megkapom az első fényképet, ami mindig nagyon jó érzéssel tölt el. Idén nyáron például egy kétgyermekes család utazott Norvégiába autóval a segítségemmel. Érintették Németországot, Dániát és Svédországot is. Mind a három országban jártam már, de azért ez még nekem is kihívást jelentett. Szívesen megosztom veletek a visszajelzésüket, nagyon szerettem velük "dolgozni", imádtam minden percét.

"Kedves Melinda! Egy nagyon régi úti célom megszervezésével kerestelek fel, melynek célja Norvégia volt, nehezítve azzal a körülménnyel, hogy a férjem nem szeretett volna repülőre ülni (mindezt egy 9 és egy 11 éves gyermekkel). Az interneten keresgélve találtam rád, és egy kicsit új feladat elé állítva maximálisan segítettél minket a körutazás megszervezésében (Németországon, Dánián, Norvégián keresztül), mely nagyon jól sikerült. Segítettél az összes szállás kiválasztásában, hogy hol kell regisztrálni az útdíjakra, felajánlottál több útvonalat, elmondva, hogy szerinted melyik miért jobb. Az összes komp és híd-díj árát, menetrendjét elénk raktad úgy, hogy nekünk sehol sem kellett várni, gördülékenyen tudtunk utazni, és természetesen nagy segítségünk volt az útikalauz, a blogok. Az első perctől kezdve hatalmas lelkesedéssel segítettél, támogattál, biztattál minket utunk megvalósításában. Az út során mondhatom, hogy minden álmom megvalósult, amit szerettem volna látni vagy amit te ajánlottál. Mérhetetlenül hálásak vagyunk Neked mindezért. Bátran ajánlak ismerősnek, ismeretlennek. Köszönjük."

Ulvik város temploma. Ez Norvégia almatermesztő régiójának a szíve, számos különleges kézműves almabort gyártanak és értékesítenek

- Tervezel más északi országokat is felvenni az ajánlataid közé?

- Nagyon jó lenne, de sajnos a közeljövőben nem valószínű. Ennek a legfőbb oka az, hogy főleg olyan desztinációkra szervezek utakat, ahol már jártam korábban és rendelkezem személyes tapasztalattal is. Szívesen fedezek fel új helyeket, országokat az utazásaim során, de a munkában most próbálok a meglévő 3-4 fix úti célra koncentrálni. Képtelenség ennél több helyszínnel kapcsolatban folyamatosan naprakésznek lenni. 

Úton a Stegastein kilátóhoz, mely 650 méter magasan nyúlik az Aurlandsfjord fölé
További infókért kattintsatok a linkekre!

Norvégia élményválasztó

Szolgáltatások - Hogyan működik?

Bergen őszi színei. A Fløibanen siklóval érdemes felmenni a Mount Fløyen tetejére, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az egész városra

Borító fotó: Andrey Armyagov / Adobe Stock

Belső fotók: Egyéni Utazó

Címkék

Támogasd az oldalt!