Látnivalók

Az izlandi Búðakirkja

Az egyház nem akarta, egy elszánt özvegyasszony mégis felépíttette

2 perc

Az otthoninál lényegesen hűvösebb helyen élvezzük a nyarat, miközben gondoltam rátok is, és hoztam néhány gyönyörű képet Izland ikonikus fekete templomáról, a Búðakirkjáról. A Snæfellsnes-félsziget déli partján van egy falu, Búðir (népszerű esküvő helyszín), ahol csak a Hotel Búðir és ez az apró fekete templom található, amit először 1703-ban emelt Bent Lauridsen helyi kereskedő. 1816-ban újraépítették, 1832-ben már csak raktárnak használták, majd lebontották.

A most látható templomot egy meglehetősen elszánt nő, egy kereskedő özvegye, Steinunn Sveinsdóttir építtette 1847-ben. Az ország egyházi hatóságai visszautasították a templom újjáépítésére vonatkozó kérését, amire ő fellebbezett a királyhoz, aki engedélyezte az építkezést. Egy évvel később már állt a templom a következő egyházbosszantó felirattal az ajtón: "A templomot a lelkiatyák támogatása nélkül építette Steinunn Sveinsdóttir”.

A legutóbbi rekonstrukció 1850-ből származó hivatali iratokban található mérések és részletes leírások, valamint századfordulós fényképek alapján készült. Az eredeti templom egyes részei érintetlenek voltak, a későbbi festékrétegek alatt eredeti színeket találtak. Azért fekete, mert a külső fa burkolat szurokkal van lekenve, akárcsak egy csónak teste, ez védi meg a templomot a kemény izlandi időjárástól. Az új templomot hivatalosan 1987-ben szentelték fel.

Fotó: julien thomas/EyeEm
Fotó: Biletskiy Evgeniy
Fotó: Igor
Fotó: Travelvolo
Fotó: Joan Vadell

Fotó: Adobe Stock