Látnivalók

A Temppeliaukion templom

Finnország szimbóluma gránitsziklába vésve

3 perc + videók

A kicsi, de gyönyörű Temppeliaukion templom (finnül: Temppeliaukion kirkko) Finnország szimbóluma és egyik leglátogatottabb helyszíne, egy szokatlan evangélikus templom, amit közvetlenül a tömör gránitsziklába építettek, Helsinki Töölö negyedében. A Sziklatemplomnak is nevezett létesítményt, ami egyben koncerthelyszín is, a Timo és Tuomo Suomalainen testvérek tervezték, és 1969-ben nyitották meg.

Fotó: Wirestock

A templomtér tervezési munkálata már 1906-ban elkezdődött, amikor Helsinki rohamosan fejlődött és modernizálódott, azonban a második világháború kitörése miatt még a korai szakaszban félbemaradt. A háború utáni építészeti pályázaton a Suomalainen testvérek nyertek, de gazdasági okokból a tervüket, így a belső tér területét is negyedére csökkentették. A Szovjetunió felé jóvátétel kifizetésére kötelezett Finnország ekkorra mélyen eladósodott. A töölőiek hagyományos katedrálist szerettek volna, így nem fogadták túl lelkesen a sziklatemplom ötletét, főleg hogy inkább nézett ki védelmi bunkernek, mint keresztény, vallási épületnek. Attól is tartottak, hogy az egyház túlságosan kiköltekezik, ahelyett, hogy segítené a nyugat-afrikai éhínség áldozatait Biafrában, a nigériai polgárháború után alig 3 évig létezett államban. Néhány helyi keresztény diák még „Biafra” szót is graffitizett az építkezésre, ami az egyik első feljegyzett nyilvános falfirkálás Finnországban.

Fotó: gdefilip

A központi rézkupolán keresztül bejutó természetes fény elárasztja a belső teret, amit közvetlenül a szilárd sziklából ástak ki és építettek fel. Bár a testvérek fontolgatták, az ikonikus sziklafalak nem szerepeltek az eredeti pályaműben, mert tartottak tőle, hogy a döntőbizottság túl radikálisnak találja az ötletet. De amikor Paavo Berglund karmester megosztotta tudását a legjobb zenetermek akusztikájáról, és Mauri Parjo akusztikai mérnök a falfelületekre vonatkozó szabályokat fogalmazta meg, a Suomalainen fivérek rájöttek, hogy a sziklafalak szabadon hagyásával minden akusztikával kapcsolatos követelményt teljesíteni tudnak a teremben. A kiváló akusztikai minőséget a durva, gyakorlatilag megmunkálatlan sziklafelületek teremtik meg.

Fotó: Grigory Bruev

Helsinki egyik fő látványosságának gyülekezeti terme rézzel bélelt, a falakat vasbeton gerendák tartják. Délelőtt a fény a tető peremét körülvevő ablaksorból átterjed az oltárfalra, ahol egy jégkorszaki hasadék szolgál oltárképként. Különösen kedvelt esküvői helyszín és művészeti tér, már 1972-ben több mint félmillió látogatóval, ami hamar lecsillapította az ellenzőket. Emellett az egyedi formaválasztás a szakemberek és az építészet iránt érdeklődők kedvencévé tette.

Fotó: RuslanKphoto

Működő templom és turisztikai látványosság is, a világ minden tájáról zarándokolnak ide, hogy élőben láthassák. A hallban található imakártyák tucatnyi nyelven köszöntik a látogatókat. Veikko Virtanen készítette a templom orgonáját, ami 3001 síppal rendelkezik. A templomban nincsenek harangok. A Taneli Kuusisto által komponált harangfelvételt játsszák le a külső falon lévő hangszórókon keresztül.

Fotó: Grigory Bruev

Nézzetek meg egy orgona koncertet a helyszínről

Fotó: Wirestock

Videón is láthatjátok a belső teret

Fotók: Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!