Természet

Odin 8 lábú lova a Hosszú gleccseren

Izlandon közlekedik a világ legnagyobb házilag készült hójáró busza

"A jéghegy tövében voltam és absztrakt felvételeket készítettem a fagyott tömegen futó mintákról, amikor barátságos túrázók egy csoportja haladt el mellettem. Vártam és néztem őket, ahogy óvatosan egyre feljebb jutnak a rémisztő gleccseren. Amikor elérték a legjobb pozíciót, lefotóztam őket, hangsúlyozva azt a tényt, hogy amikor az ember és a természet együttműködik, erőteljes műalkotást hoznak létre"- Claire Nolan (Unsplash fotó).

Ha szeretnétek kicsit visszautazni a jégkorszakba, érezni a vadon erejét, a többnyire lakatlan, megművelésre alkalmatlan, gejzírekkel, vulkánokkal, vízesésekkel, lávabarlangokkal, termálvizes patakokkal és iszapforrásokkal teli Izland jó ötletnek tűnik. A Langjökull magyarul "Hosszú gleccser" az ország második legnagyobb gleccsere. Térfogata 195 köbméter, a jég vastagsága 580 méter, legmagasabb pontja 1450 méterrel van a tengerszint felett. Itt található a több mint 500 tagú Izlandi Glaciológiai Társaság egyik állomása is, amely önkéntes tudósokat és érdeklődő amatőröket is magában foglal. Az 1950 óta létező társaság évről-évre jelentős eredményeket ér a gleccserek és közvetlen környékük kutatásában. A tőlük származó mérések és adatok a leghitelesebb források a 20. századi izlandi jégváltozásokról. A videóban látható hatalmas személyszállító jármű különleges darab, a Skandináv mitológia 8 lábú lováról, Sleipnirről kapta nevét.

A forgatásról készült videóban szerepel egy eltévedt Lunda (Atlantic puffin) is, akit a buszon utazók megmentenek, visszavisznek a természetes élőhelyére. Az Atlanti-óceán északi részén lévő szigeteken élő madárról már volt szó Instagramon. A víz alá bukva szerzi zsákmányát, főleg halakat, rákokat, csigákat. Elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma is nagy, de gyorsan csökken. Sok tengeri madárhoz hasonlóan az év nagy részét a szárazföldtől távol a nyílt óceánon tölti, csak a tavaszi tenyészidő alatt keresi a parti területeket, ahol nincsenek szárazföldi ragadozók és a sirályoktól is védettek. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján sebezhető fajként szerepel.

Címkék

Támogasd az oldalt!