Természet

Magyar tulajdonostól bérelhető lakóautó Norvégiában

5 személyes, útikalauz is jár hozzá, májustól szeptemberig a tiéd is lehet

10 perc

Virág Nordskag volt már vendégünk a "Magyarok északon" rovatban. Akkor főleg az anyaságról beszélgettünk, a Norvégiában szülésről, a norvégiai gyereknevelésről. Azóta megérkezett a harmadik babájuk, akivel együtt járják az országot egy lakóautóval, ami mostantól bérelhető is tőlük. A részletek jönnek.

- Miért éppen lakóautó?

- Norvégiát a legjobban autóval lehet felfedezni. A lakóautó szabadságot ad, olyan helyekre jutunk el így, olyan helyeken éjszakázhatunk, ahol máshogy nem tudnánk. Közel vagyunk a természethez, az esti szobában tévézés helyett a gyerekeink a szabadban játszanak, hegyek, fjordok vesznek minket körül. Mindeközben komfortosan utazunk, 5 fős családként sokkal egyszerűbb lakóautózni, mint sátrazni, emellett sokkal gazdaságosabb, mint repülni és éjszakánként fizetni a hotelért, ráadásul a hétvégi utazások is egyszerűbbek és spontánabbak.

- Mit kell tudnunk róla? 

- A lakóautónk egy modern, 5 személyes 2016-os Fiat Ducato, Dreamer Family Van modell. Ötvözi a régebbi típusú lakóautók komfortosságát és a most annyira kedvelt van, vagyis átépített furgonok kompaktságát. A megfelelő autó kiválasztásánál nagyon sok szempontot figyelembe kellett vennünk, és ez a modell minden kritériumnak megfelelt. A legfontosabb, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethető, hiszen maga az autó 3 tonna, illetve pont 6 méter hosszú.  Ez azért lényeges, mert így a személyautó kategóriába tartozik, ami kompozáskor és az útdíj fizetésénél is fontos tényező.

- Hány ember számára ideális?

- A mi autónk különleges, hiszen 5 személyes, míg a legtöbb hasonló méretű autóban és modellben csak 4 ülés és max. 4 ágy található. Így családoknak, illetve pároknak és barátokkal utazóknak is ideális.

- Ti már utaztatok vele családilag, milyen élmény volt? Kényelem gyerekekkel, babával?

- Igen, jártunk már vele az ország belsejében, Trondheim környékén, tettünk egy rövid utat a svédekhez, illetve a világörökség részét képező Geiranger fjordnál is voltunk. Általában aszerint választunk úti célt, hogy hol milyen az időjárás, és hatalmas élmény, hogy mi csak úgy, hirtelen elhatározásból elugorhatunk a Geiranger fjordhoz és ott tölthetjük az éjszakát, míg körülöttünk a kempingben mindenki Németországból és Svájcból jött, és az éves nyaralását tölti éppen. Ezek a helyek személyautóval túl messze lennének egy hétvégi úthoz, de lakóautóval egy teljesen új dimenzió nyílik meg. Lakóautózni nagy élmény és igencsak praktikus, főleg gyerekekkel, az első nap után tudtuk, hogy jól döntöttünk. Az autónkban megtalálható minden, amire szükségünk lehet, pl. a gyerekeinknek saját kuckójuk is van. Babával utazni ebből a szempontból egyszerű, hiszen a babaülésen és fekhelyen kívül másra nincs nagyon szüksége.

- Vezetési élmény a norvég utakon, hegyekben?

- A norvég utak alapjában véve jó állapotban vannak, így különbség igazából abban van, hogy az autó valamivel nagyobb egy családi SUV-nél és magasabban ülünk, tehát jobb a kilátás belőle. A férjem élménye az, hogy nem nehéz vezetni, az automata váltó sokat segít, főleg a meredekebb hegyi utakon, amit egyébként jól bír az autó.

- Bármelyik út használható vagy vannak korlátozások?

- A lakóautózás inkább az idősebb korosztály körében elterjedt, a fiatalabbak már jellemzően átépített furgonnal, vagy 'bybobil'-lel, vagyis olyan típusú modern lakóautóval utaznak, amilyen nekünk is van. Az utakon nincs a lakóautókra külön szabályozás, de figyelni kell, hogy egyes alagutakba biztosan beférjen egy magasabb autó, illetve a mi esetünkben a súly nem haladhatja meg a 3,5 tonnát. A nagyobb parkolókban külön jelzik, hogy hol lehet megállni egy ilyen kocsival, de ezek általában csak parkolók, éjszakázni nem biztos, hogy lehet bennük.

- Mit kell tudnunk az éjszakákról? Kijelölt szálláshelyek vannak, amiket előre le kell foglalni? Hol találom meg ezeket a neten? Lehet sátrat felhúzni mellé? Mennyi ideig lehet ott tartózkodni? Mennyibe kerül egy éjszaka? Milyen felszereltségűek ezek (a kempingek)?

- Éjszakázni többféle helyen is lehet: kempingben, hagyományos és lakóautóknak kijelölt parkolókban, illetve a szabadban. Tévhit, hogy bárhol lehet szabadon sátrazni vagy megállni éjszakára autóval. Sok helyen lehet, de nem bárhol; érdemes előre informálódni, hogy az adott környéken, ahol megállni szeretnénk, hol és hogyan van lehetőség eltölteni az éjszakát. Továbbá szükségünk lehet áramra és vízre, amihez lakóautós parkolókban és kempingekben lehet hozzájutni. Az árak változóak, a kempingekben általában személyenként kell fizetni, a végösszeg pár száz korona (+áram), a lakóautós parkolókban ez valamivel olcsóbb. A kempingekbe lehet előre is foglalni, de sok helyen vannak szabad helyek foglalás nélkül is. A felszereltségük hasonló, vannak tusoló és illemhelyiségek, van lehetőség mosogatni és ruhát mosni, illetve sokban van játszótér is. A parkolók értelemszerűen ennél egyszerűbbek. A Norvég Útitárs többek között ezzel is foglalkozik: tudunk segíteni az útiterv összeállításában, biztos információkat adni, illetve tanácsadás és autóbérlés esetén tudunk kempingeket és parkolókat ajánlani.

- Mit lehet még tudni erről az új vállalkozásról?

- A Norvég Útitársat (korábbi norveg_mama) azért hoztuk létre és formáltuk át, hogy a lakóautónk kibérlése által másoknak is lehetőségük legyen megismerni Norvégia valódi arcát. De nem csak lakóautózni segítünk: hamarosan elérhető nálunk online utazási tanácsadás, így az ügyfél igényeire tudjuk szabni az egyéni utazását Norvégián belül és sokéves norvégiai tapasztalattal segítjük a tervezést. Hamarosan megjelenő Útikalauzaink részletes leírásokat tartalmaznak, mindemellett pedig a blogon, valamint az Instagram oldalunkon edukálva és inspirálva hozzuk közelebb az emberekhez Norvégiát.

- Hogyan lehet tőletek kibérelni a lakóautót?

- Jelenleg épül a weboldalunk, de a hírlevélre már fel lehet iratkozni, így elsőként tudunk értesítőt küldeni, amint elkészült a foglalási rendszer és elérhető a tanácsadás, valamint az Útikalauzok. Addig emailben (hello@norvegutitars.com) lehet érdeklődni és foglalni idén szeptemberre, illetve jövő évre a májusi-szeptemberi időszakra.

- Októbertől májusig miért nem lehet bérelni?

- Azért mert az autóhoz nem jár téli gumi. (Úgy általában a lakókocsikhoz, lakóautókhoz nem jár.) Az autó túl nagy és súlyos ahhoz, hogy a hideg, nagyon havas norvég télben biztonságosan vezethesse olyasvalaki, akinek amúgy nincsen hasonló autóval tapasztalata. Olyankor amúgy is jobb hüttet bérelni vagy hotelben megszállni. A későbbiekben, amennyiben van rá igény, valamennyivel módosítható a bérlési időszak, így kibővülhet áprilissal és októberrel.

- Kölcsönzéskor mi található az autóban és mi nem, amire szükségünk lehet? (Gyerekülések, evőeszközök, szúnyogháló, takarók, stb.)

- Kölcsönzéskor az autót útrakész állapotban adjuk át. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyagtankot tele kapja meg a vevő (és így is várjuk vissza), illetve  a víztank is fel van töltve. Az autóhoz automatikusan jár ágynemű huzattal, plédek, polifoam, törölközők, konyhai felszerelések, valamint tányérok, poharak és evőeszközök, továbbá ingyenesen használható az autóban található tv (Chromecasttal). Külön díj ellenében elérhető korlátlan internet, valamint bérelhető kapszulás kávéfőző, gyerekülések különböző méretben, függőágy, sátor, és a későbbiekben biciklik is.

- Mennyire előre kell kölcsönzési időpontot foglalni? Hol lehet átvenni az autót és hogyan lehet odajutni mondjuk Oslóból?

- A lakóautó májustól szeptemberig kölcsönözhető, a foglalási rendszerünk nyitva áll egész évben. Az autó Norvégiában is elérhető, így érdemes minél előbb foglalni, kiváltképp ha egy adott időszakban szeretnénk utazni. Ilyen lehet például a május 17-ei nemzeti ünnep, a júniusi éjszakai világosság időszaka, vagy szeptember hónap, amikor kevesebb turista van az utakon. Az autó a híres Atlantic Road szomszédságában, Averøya szigetén található, így a legegyszerűbben nálunk vagy a kristiansundi reptéren vehető át. A moldei reptérre is el tudjuk juttatni az autót, de ebben az esetben valamelyest módosulnak a leszállítási feltételek. Mindkét város elérhető repülővel Oslóból. A lakóautó egyébként csak Norvégiában vezethető.

- Tudtok adni magyar nyelvű infókat a helyszínekről, ahová érdemes elmenni a lakóautóval?

- Az autóbérléshez automatikusan jár egy ebook formátumú Útikalauz Norvégiáról, amiben az országról és a lakóautóval való utazásról lehet többet megtudni. Készülőben van egy digitális gasztro kiadvány is, amivel a lakóautóban való főzést segítjük egészséges, gazdaságos és egyszerű receptekkel; ez szintén ingyenesen jár majd a bérlés mellé. Útikalauzaink több témában is készülnek, ezeket a honlapon lehet megvásárolni.


AZ AUTÓ ADATAI
Típus: Fiat Ducato Dreamer Family Van 2016-os modell
Hossz: 600 cm
Szélesség: 205 cm

Teljesítmény: 150 LE
Az autó saját súlya: 3055 kg
Teljes súly: 3500 kg
Ülések száma: 5 (az ötödik ülés kivehető a helyéről)
Ágyak száma: 5 (süllyeszthető duplaágy, emeletes ágy és egy az étkezőrészben kialakított ágy)
Automata váltó
Tolatókamera

BERENDEZÉSEK

Konyha két gázégővel és mosogatóval, beépített nagyméretű hűtő és fagyasztó, klíma, WC, zuhanyzó, melegvíz, szúnyogháló, gázriasztó, elektromos ablakok, TV (Google Chrome-mal), központi zár, autóriasztó.


SPECIFIKÁCIÓ

Az autó csak Norvégiában vezethető.
Az autó egyhetes turnusokban bérelhető. Átvétel: vasárnap 16.00 óra után, leadás következő vasárnap 11:00 óráig.
A sofőr legalább 28 éves kell legyen, minimum 5 éves jogosítvánnyal kell rendelkeznie.
Egy hét alatt maximálisan megtehető táv: 1500 km.
Foglalás a kaució befizetésével lehetséges, amely lemondás esetén nem jár vissza.
Dohányzás, kisállat, fesztiválozás nem megengedett.
További feltételek és árak a norvegutitars.com oldalon.


Fotók: norvegutitars.com

Címkék

Támogasd az oldalt!