Északi hangulat

A nordic dizájn

Miért szeretjük?

2 perc
Az északi esztétika a helyi kultúrából fakad, az életmód meghatározó része Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Dániában és Izlandon. Mitől olyan népszerű, hogy az egész világ figyel rá, követi, átveszi a legjellemzőbb elemeit? Miért nem tudunk elmenni mellette, ragaszkodni a saját hagyományainkhoz, csak távolról figyelni, mit csinálnak ott fent? Miért akarjuk látni és érezni a saját környezetünkben mindazt, ami az északi országok sajátja?
A válasz, mint maga a stílus, nagyon egyszerű: minimalizmus és funkcionalizmus

A nordic minimalizmus az egyszerűségről, a tisztaságról és a nyugalomról szól. Az építészeten, kerteken, bútorokon, ruházaton, sőt még az ételeken is érezhető könnyed természetességről, letisztult szépségről, erőlködés nélküli hangulatteremtésről. Ki ne vágyna ezekre? A harmónia mindannyiunk legbelsőbb igénye, a “kevesebb több” előbb-utóbb mindannyiunk legmélyebb igazsága. Miközben egyszerre hagyományos, rusztikus, kortárs és modern, miközben egyszerre megfizethető, kiváló minőségű, időtlen és innovatív, tökéletesen illeszkedik a mai mozgalmas életmódunkhoz, a városi környezethez és a vidéki élethez egyaránt, ráadásul kényelem szempontjából még csak kompromisszumokat sem kell kötnünk.

A hagyományosan praktikus, felesleges elemekkel sohasem tarkított bútorok kezdetektől barátságosak és otthonorintáltak voltak, tisztelegve természetes környezetüknek. Szerénységük alapja először a szegénység és a szélsőséges időjárási viszonyok voltak, abban az időszakban, amikor Európában és Amerikában is elindult a modernizmus, amikor világméretet öltött a felismerés, hogy a korábbi művészeti és filozófiai irányzatok elavultak. Megváltoztak az igények a hétköznapi dolgaink funkcionalitását tekintve éppúgy, mint az építészetben, irodalomban, művészeti alkotásokban, társadalmi szervezetekben és szerepekben. Mindazok a tulajdonságok, amik a 19. század végén figyelemre méltóvá tették az eredeti északi dizájnt, folyamatosan velünk vannak, jelen vannak a tervezők munkáiban. A skandináv/nordic formatervezési filozófia életmóddá vált.

Fotók: Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!