Északi hangulat

A testen mesélt mitológia

Viking tetoválások vallással és mítosszal

3 perc

Az északi tetoválások középpontjában leginkább a mitológia és a vallás áll. Ezek terjedelmes és misztikus meséket tartalmaznak hősökről, istenekről, istenségekről és hódításokról. A legismertebb istenek és istenségek: Odin, Thor, Loki és Freya. A viking tetoválások a legszimbolikusabb tetoválások közé tartoznak, a legtöbb terv mélyen gyökerező jelképrendszerrel rendelkezik az északi hagyományokban. Nordic emberek számára nagyszerű mód arra, hogy tisztelegjenek őseiknek. Színüket tekintve főleg fekete, sötétkék és sötétzöldek, elhelyezésükben pedig váll, hát, mellkas, illetve ujjaktól nyakig a karon. Sokszor jelképezik az erőt, a védelmet, azt a célt szolgálják, hogy elriasszák az ellenséget.

Népszerű minta a Vegvísir (vegur - út, vísir - mutató), ami iránytű a zord időjárásban/életben, Thor kalapácsa, a Mjölnir, amit születésekkor, esküvőkön és temetéseken is használtak biztonságot szimbolizálva, illetve a tetovált viking harcos, akit szarvas sisakban, hosszú szőke vagy vörös hajjal, fonott szakállal, feldíszített karddal és pajzzsal ábrázolnak. Valójában nem így néztek ki. Nem díszítették fel sem a sisakot, sem a kardot harc előtt, tetovált vikinget sosem találtak (bár vannak feljegyzések, amikből következtethetünk rá), arcukat tekintve nőiesebbek voltak, mint a mai férfiak, kevésbé kiemelkedő állkapoccsal és homlokkal, míg a nők arcvonásai férfiasabbak voltak.


A sisak motívum önmagában is gyakori, mágikus erővel bíró jelkép, de jellemző Odin 8 lábú lova, vagy a vállán ülve a két hollója, Huginn (Gondolat) és Muninn (Emlékezet) is. A fenséges és rendkívül intelligens madarak állandó jelenléte miatt Odint Hollóistennek is szokták nevezni. A hosszú hajó jelképezi leginkább a viking kultúrát, amit sárkányfej díszített, félelmet keltve portyázásaik közben. Koruk mérnöki teljesítményei voltak ezek a jól megmunkált hajók, amik lehetővé tették, hogy messzebb hajózhassanak, mint bármely más kultúra. Ide tartozik, hogy amikor épp nem másokat fosztogattak, jóravaló tengerész gazdaként, kereskedőként élték mindennapjaikat.

A Valknut, a három egymásba fonódó háromszög a legrejtélyesebb motívum. Számos viking korból származó régészeti leleten megtalálható, de nevét egyetlen korabeli forrás sem említi, így a valknut név nem eredeti, hanem egy modern norvég összetett szó, amit olyanok vezettek be, akik jóval a viking kor után éltek. Jelenlegi jelentését tekintve halálcsomó, csatában elesettek csomója. Hogy korábban mit szimbolizált, nem tudjuk, mindenesetre az biztos, hogy mindig is a halálhoz volt köze. Főleg hamvasztó urnákon, hajótemetéseken, és Odin vagy az ő állatai közelében ábrázolva jelent meg. Odin, a félszemű isten, a varázsló, a sámán, több más mellett pszichopomp is volt, ami azt jelenti, hogy a halottak különféle seregeinek vezetőjeként irányította őket a túlvilágra, majd vissza az életbe. A lelkek vezetőjének szerepe nem az elhunyt megítélése, csak az irányítás. Pont mint a mi népi kultúránkban a Nagy kaszás, aki értünk jön, ha eljön az ideje a távozásnak. Odin képes volt rá, hogy megkösse az ellenséges elmét, ami ellehetetlenítette őket a csatában - egyes vélemények szerint erre utal az összekapcsolódás. Mások szerint a háromszögek jelentése föld, menny és pokol, 9 sarka pedig a skandináv mitológia 9 világára utal.

Yggdrasil, az Élet fája szintén hosszú történeteket mesél, amiket rúnaírással szoktak kiegészíteni. Rúnaírás alatt azokat az ábécéket értjük (futhark és futhorc), amelyeket Skandináviában és a Brit-szigeteken a keresztény hitre térítés előtt használtak. A vikingek hite szerint Odintól kapták ezt az írást, ami 150 óta nyomon követhető barlangrajzokon, fegyverekbe, ékszerekbe és használati tárgyakba vésve. Ugyanakkor ma már nem tartozik az általános ismeretanyagba ez az írásforma, kevesen tudják ezeket a szövegeket elolvasni. Ha az alábbi videóban az izlandi származású Hrafna, aki a viking kultúra hagyományőrzésében nőtt fel és tanulta is a témát azt mondja, nem tud mindent a szimbólumokról, akkor mi aligha tudhatunk. Hallgassátok meg tőle, hogyan kell kiejteni ezeknek a jelképeknek a neveit, és kövessétek további izlandi, viking témákért.

Még több képért kattintsatok a kedvenc nordic tattoo oldalunkra!

Itt találjátok a videóban látott Epic Loot viking ékszereket

Fotók: Adobe Stock és Instagram #nordictatto #vikingjewellery hashtagek