Északi hangulat

Egy kis Skandinávia Budapesten

NOR/MA GRAND, a nordic style bakery

3 perc

Magyarországon is egyre népszerűbb a tudatos élet, a slow living (Sustainable, Local, Organic, Whole), minden, ami arra ösztönzi az embereket, hogy élvezzék a pillanatot. Ha egy ilyen helyet kerestek a fővárosban, ajánljuk a NOR/MA GRAND pékséget, ami a nevéhez hűen nordic-magyar kínálattal vár titeket. Koncepciójuk a letisztult, hagyományos, minőségi élmény megteremtése, ami nemcsak a kenyerek és péksütemények előállításakor, hanem a kiszolgálásban, a kávéban és az épített környezetben is megjelenik. Az üzlet vezetőjével, Gerzsenyi Andrással beszélgettünk.

- A Norma nyitása óta teljesen más szemmel járjuk nemcsak a skandináv városokat, de bármelyik várost, ahol megtaláljuk azt az életérzést, ami számunkra olyan fontos és hiánypótló a túlnyüzsgő, rohanó, bonyolult világunkban. Bárcsak mindent annyira le tudnánk egyszerűsíteni az életben, mint a kenyérkészítést: liszt, víz, só és idő megfelelő keveréke, lassú, megfontolt mozdulatok a tésztán - ez a tökéletes alaprecept. Nem adunk hozzá felesleges összetevőket vagy díszeket, igyekszünk a természetes folyamatoknak alárendelni magunkat, együttműködni a természettel a lehető legnagyobb mértékben. Ez a szezonális termékeinkre különösen igaz, de az állandó natúrbor kínálat is ennek jegyében került be az ajánlatba.

Hogyan kerül bor egy pékségbe? A Norma Grand egy olyan szerencsés helyzetben lévő nagytestvére az eredeti, Kecskeméti utcai Normának, ahol lehetőségünk van a világunkat kiterjeszteni az elviteles pék termékek és a péksüti-kávé párostól az ebéden át az esti borozással kísért beszélgetésig. A reggeltől estig nyitva tartó helyen délelőtt a brunchok foglalják el a konyhát, délben levest és egy könnyű ebédet, estefelé pedig a legjobb natúrbor választékot kínáljuk. A nyitott és zárt szendvicsek, a kiváló sütemények pedig egész nap nagy kísértést jelentenek.

A terasz télen is használható, ha valaki nagy mozgásigényű gyerkőccel érkezik vagy friss levegő-függő, a parkba nyíló teraszon néhány pokróccal és fűtőberendezéssel még jobban elsajátíthatja az északi életérzést. Kint és bent is rugalmas asztalelrendezéssel várjuk a csendes beszélgetőket és a nagyobb társaságokat is. A városi életet élő ember, aki kovászos pékárura vágyik otthon, ugyanúgy hozzánk jön, mint aki szeretné élvezni a hely adottságait, vagy nosztalgiázni a hagyományos ételkészítésen alapuló kínálaton egy minőségi péksüti-kávé kombó mellett.

Ha már nekünk ennyire szívünk csücske a skandináv stílus, megpróbáljuk minél inkább megismertetni ezt a vendégeinkkel is. Jelenleg azt látjuk, hogy inkább megélni szeretnék a hygge érzést, mint tudatosan utánajárni a skandináv kultúrának, de akadnak bőven, akik mélyebben érdeklődnek a szemléletünk és a termékek gyökerei iránt. Ünnepekkor és jeles napokon megjelennek nálunk az északi hagyományok szerint készült különlegességek, például decemberben a sáfrányos lussekatt és a gyömbéres kekszek, vagy a farsangi időszakban a semla, de emellett a magyar hagyományok szerinti bejgli sem hiányozhat télen, ami persze ugyanazzal a szemlélettel és odafigyeléssel készül, mint északi társai. Ha valaki egy igazán északi falatra vágyik az év bármely napján, a kardamomos tekercset nálunk mindig megtalálja, ráadásul skandináv vendégeink is rendszeresen szóvá teszik, hogy mennyire autentikus.

Az egyik legnagyobb dicséretünk volt, amikor az épp nyugdíjba vonuló finn ismerősünk azt mondta: "Ez pont olyan, mint amilyet a nagymamámnál ettem gyerekkoromban!"

Az északi hagyományokat alapvetően a hangulattal és a kenyerekkel, péksüteményekkel igyekszünk követni, de egyre több programot tervezünk ezek jegyében, például téli madáretető-készítést, amihez leginkább a parkban található növényeket szeretnénk felhasználni. Ha minden a terveink szerint sikerül, ehhez lesz majd forró glögg és tea is, amit egy ünnepi, kültéri átadóponton fogunk árulni, ahol a karácsonyi megrendeléseket (Norma karácsonyi doboz, bejglik) lehet majd soron kívül átvenni.

A NOR/MA GRAND CÍME: 1024 Budapest, Margit körút 75-87.

Borító fotó: Sriba3 / Adobe Stock

Belső képek: NOR/MA GRAND

Címkék

Támogasd az oldalt!