Északi hangulat

Fejlődik a magyarországi szaunakultúra

A szauna nem gyógyszer, de támogatja a szervezetet

10 perc

Instagramon Saunatonttu néven épít közösséget Lendvay Zoltán a szaunázás szerelmeseinek. Őt kérdeztük a magyarok szaunázási kultúrájáról, otthoni szauna kabin választásról és beépítésről, illetve arról, hogy kinek ajánlott a szaunázás.

- Nagyon régen, talán 15 éve voltam először szaunázni egy közösségi szaunában. Pár alkalom után rájöttem, hogy mennyire jó hatással van rám. Megnyugtatott maga a szaunázás, kipihentnek éreztem magam, és meglepett, hogy a megfázás, allergia tünete is csökkentek nálam. Ezek az új élmények felkeltették az érdeklődésemet a szauna iránt. Az érdeklődésből hamarosan egy ismeretség lett, majd az ismeretségből együttműködés egy olyan emberrel, aki azóta is barátom. A szauna lett a közös pont köztünk. Eleinte csak az interneten próbáltunk információkat megosztani a szaunázás iránt érdeklődőknek, közösséget próbáltunk építeni, majd egy idő után továbbléptünk, mert fejlődni mindig kell. Megismerkedtünk a szaunázások alatt egy új fogalommal, ez volt a "szaunamester", aki egy-egy szauna programot levezénylő, akár nagyon intenzív vagy épp meditatív élményt megteremtő személy. A szaunamester az általa megteremtett hangulattal közösséget tart össze, kicsit irányít is. Kíváncsiak lettünk, ki lehet a legjobb közülük. Elkezdtünk megmérettetéseket szervezni, egy olyan dolgot próbáltunk mérni, amit nem nagyon lehet: szaunamestereknek rendeztünk versenyeket. Ezeken az eseményeken eleinte a közönség volt a bíró, ők választották ki, kit tartanak az ott levő többfordulós versenyek alapján abban az évben a legjobbnak. Évek alatt ez a fajta versenysorozat fejlődött, átalakult, és természetesen nem csak mi szerveztünk ilyen eseményeket. A teljes szaunás közösség nem tartana ott, ahol most van, ha nincs egy egészséges versengés a háttérben a szervezők között is.

Fotó: a.dl

- Az otthon szaunázás komfortosabb, intimebb, gyakoribb lehet, mi minden másért ajánlod?

- A Saunatonttu filozófiájával egész más dolgokat próbálok képviselni, mint amit korábban gondoltam a szaunázásról, illetve azzal kapcsolatban. Korábban úgy éreztem, a hangsúlyt arra kell helyezni, hogy a szaunamester által tartott programon a vendég, mint első és legfontosabb jól érezze magát. Ezzel az új iránnyal - azért nem én találtam fel a spanyolviaszt - azt szeretném megmutatni, sőt inkább megvalósíttatni a szaunázás iránt érdeklődő emberekkel, hogy szaunázzanak otthon is, ne csak a közösségi megoldást keressék. Igen, azt mondom ezzel, hogy ne érezzék annyira fontosnak, hogy kell egy szaunamester a jó hangulatért. Az lenne pontosan a lényeg, hogy tudják az emberek, mi történik a szaunában, hogy tényleg jó dolog, mert egészséges, élményt ad, kikapcsol, hogy ugyanúgy élvezzék a szaunázást akár egyedül vagy kis közösségben otthon. Sok emberen láttam, hogy azért mentek el szaunázni, mert ott a szaunamester viszi a programot, kényelmes, és így szinte várják a csodát és az élményt. Ezt nem tartom jó dolognak, de ez egy szubjektív vélemény.

Nagyon más hangulatú egy otthoni szaunázás, mint egy közösségi, legyen az sportlétesítményben, fürdőben vagy akár egy szálláshelyen. Egy közösségi helyen a szaunázás mindig azzal kezdődik, hogy alkalmazkodni kell. A többi szaunázóhoz, a környezethez, a szauna rendelkezésre állásának időpontjához. Otthon ez komfortosabb, hiszen akkor szaunázhatunk, amikor kedvünk van, és azzal akivel szeretnénk. Ha valaki otthon szaunázik, akkor a 12-15 perces szaunázások alatt csak magára kell figyelnie. Az egyénre, a személyt körülölelő dolgokra. Hangok, fények, illatok, ez mind személyre szabott, magunknak szól. Akár valódi "énidő" is lehet egy ilyen szaunázás. Ezzel szemben, amikor szaunamester van jelen, az tagadhatatlanul sokkal intenzívebb élmény, de nem csak "rólam" szól, hiszen a szaunamester megpróbál mindenkinek megfelelni. Egyfajta kompromisszummal azt a bizonyos közösségi élményt teremti meg. A szaunamester megfelelő eszközökkel átmozgatja a levegőt, illatokkal manipulálja a hangulatot, és ezt az illatokkal kevert levegőt a szaunázók felé irányítja. Mivel ez egy program, aminek van kezdete és vége, nem illik, és nem is szabad ki-be mászkálni. Ha valaki kijött, az már arra a programra nem mehet vissza, ez íratlan és elfogadott szabály, ezt minden szaunába lépőnek illik betartani. Nem hasonlítanám a kettőt egymáshoz, mert csak egy a közös bennük: a szauna. A megélhető élmény viszont teljesen más. A kérdésre pedig azt válaszolom, hogy merjünk önmagunk szaunamesterei lenni. Legyen meg a saját kedvenc illatunk, hőfokunk, a számunkra legideálisabb hely a szaunában.

"Nekem a szüleim előbb építettek szaunát a házukba, minthogy normális kerítésünk lett volna. Mondjuk mostanában nem sokat kapcsoljuk be, de régebben telente rendszeresen ment." - Fannus
Fotó: leszekglasner

- Szaunázás közben is a legfontosabb a biztonság. Mi mindenre kell figyelnünk a kabin beszerelése és használata során?

- Úgy érzem, a kérdés a szauna műszaki megvalósítására vonatkozik, de maga a szauna egy komplex dolog. Egy jó szauna megépítését mindenképpen szakemberre bíznám, hogy a szerkezet felépítése és szigetelése megfelelő legyen. Egy jó szauna nem csak egy elektromos vagy fatüzelésű kályhával üzemeltetett kabin. Ha árammal fűtünk, annak bekötése mindenképpen villamossági szakembert kíván, ha fatüzelésű, ott kell és kötelező gondoskodni a friss levegő áramlásáról a szellőzés, illetve az égés miatt. Közhely vagy sem, de a tűz nem játék. Az üzemeltetés nem csak arról szól, hogy bemegyünk és melegedünk. A használat során fontos a szauna tisztántartása, gondolva ugyanúgy a padlóra, mint a padozatra. És saját szaunában is gondolni kell a higiéniára. Használjunk padkendőket, amikkel le kell takarni a padot, nem csak úgy ráülni. Higiénikusabb is, és a tisztántartást is könnyebb megvalósítani. A szaunakályhán lévő kövek mennyisége is fontos, ezt minden kályhára meghatározza a gyártó cég, ne térjünk el tőle. Ahogy a kövek minősége sem lehet más, csakis erre a célra megvásárolt szaunakövek. Sok helyen nem törődnek a kövekkel, de bármennyire is furcsa, elhasználódnak a melegtől, a vízkőképződéstől, és a nem megfelelő minőségű vagy rosszul használt illatoktól.

- Honnan tudhatjuk, hogy a kiválasztott kabin jó minőségű? Egyáltalán milyen szempontok szerint érdemes választanunk?

- A kérdést nem túl könnyű megválaszolni, mert mindenkinek mást jelent a jó minőség, amiből adódik, hogy szubjektív is. Vannak direkt erre a célra többéves tapasztalatokkal kiválasztott alapanyagok, amik szaunaépítésre valók. Ezzel szemben sajnos sokszor láttam, hogy pénzügyi okok miatt többfelé használtak szaunaépítésre nem kimondottan jó fafajtát. Rossz látni, ha egy szaunában a melegtől a fa vetemedik, ha a csomók elmozdulnak, vagy épp a plafonból gyantacseppek csepegnek. Fontos a jó, minőségi, erre a célra való anyagok használata. Hogy kinek mi a szép, az már egyéni preferencia. Van akinek a világos tónus jön be, mások a sötét, szinte füstös felületet részesítik előnyben. Azt javaslom, hogy akinek az a következő beruházása, hogy szaunát épít, először legyen elképzelése arról, hol fogja elhelyezni: látható helyen, vagy egy kis pihenős, elvonulós hangulatot szeretne inkább. Érdemes körülnézni az interneten, képmegosztó portálokon inspirációt, témát gyűjteni. Sok szaunát láttam már, de egy jó minőségűn látszik, hogy a kialakítását nem kapkodták el. A padozat, a lambéria szépen ki van építve, a kályha teljesítménye illik a kabin méretéhez, az ablakok, a szellőzés megoldott. Az ilyen úgy érződik! Szaunaépítésre vannak szabályok, amiket kis utánajárással meg lehet találni, és fontos is betartani. Egy nem szigetelt, rosszul megépített szauna hamar lomtárrá alakul, hiszen nem ad örömet.

"Egy időben edzés után jártam, volt a teremben. Imádom a meleget és szinte mindig egyedül voltam, relaxáltam közben." - Noémi
Fotó: Sabine Hürdler

- Milyen havi költséggel jár a legkisebb kabin, ha rendszeresen használom? Milyen egyéb kiegészítőkre van szükség, mennyi a fogyasztása?

- Egy jól megépített szauna, legyen az kül- vagy beltéri, 1-1,5 óra alatt fűthető fel olyan hőmérsékletre, amikor az már használható (finn szaunára gondolok 90˙C körüli hőmérséklettel). A használat során természetesen is bekapcsol az elektromos kályha, ha a hőmérséklet esik, hiszen ki-be járkálhatunk, továbbá a szellőztetés, felöntés is változtat a kabin hőmérsékletén és páratartalmán. Nem lehet ezt konkrétan meghatározni, de ismerve az elektromos árakat ez megszorozható a kályha teljesítményével órára vetítve. Meglepően kis érték fog amúgy kijönni, nem egy megfinanszírozhatatlan dolog. Fatüzelésnél az elégetett fa adja a hőt, az megint más kiadás. Ha felfűtjük a szaunakályhát, újabb és újabb farönkökre lehet szükség a meleg fenntartásához. (Nem minden fafajta alkalmas vagy jó szaunakályhához.) 

Továbbá legalább kezdetben rengeteg kiegészítő dologra lehet és kell még költeni. Minden szauna fontos kelléke a szaunadézsa és felöntő kanál, vagy épp a különféle illatok. Sokféle illat, szaunaméz és só kapható. Az illatok minősége meghatározhatja a szaunaélményt. Nem javaslom, hogy “szaunában is felhasználható” illatot válasszunk. Sok olyan illat létezik, amit aromaterápiára, vagy épp lakás- és térillatosításra lehet használni, de a szaunában nem. Nem elég, ha valaki azt látja egy címkén, hogy 100% tisztaságú vagy eredetű az illóolaj. Van több cég, akik kifejezetten szauna felhasználásra alkalmas illatokat forgalmaznak, mindenképpen ezeket kell előnyben részesíteni. (Privát üzenetben bárkivel szívesen megosztom a tapasztalataimat.) Az illatok keverése, felhasználása is egy olyan tudás, amit pár mondatban nem hiszem, hogy meg lehetne fogalmazni. További kiadás a szaunához kapcsolódó textilek. Ezekből szinte határtalan a választék, legyen szó köntösről, hajunk védelmére szaunasapkáról vagy szaunaruhákról. Hogy ki mit preferál, egyéni dolog, idővel mindenkinél kialakul, milyen textil az, ami számára kényelmes, kellemes. Ki szeretném emelni újra: a szaunát gondozni, takarítani, tisztán tartani fontos dolog! A padok és a szauna ápolására használt eszközök beszerzésére is gondolni kell.

- Északi országokban mindenhol lehet szaunázni, ott is, ahol nem várnánk, pl. szórakozóhelyeken, erdő közepén, könyvtárakban... Szerinted Magyarország hol tart szaunakultúra téren? Van fejlődés a korábbi évekhez képest? Várható, hogy egyre több helyen épülnek közösségi szaunák vagy egyre többen vesznek maguknak otthonra?

- A magyarországi szaunakultúra sokat fejlődött az évek alatt és fejlődik jelenleg is. Sőt, most ebben a Covidos, lezárt időszakban is sok fejlesztésről lehet olvasni. A szaunaépítő cégek, kiegészítőket értékesítő kereskedők mind tapasztalnak forgalomnövekedést. Ha most valaki szaunát szeretne építtetni otthonra, bizony hónapokat kell várnia a kivitelezésre, akkora a kereslet. Több fürdőben újonnan épültek szaunák, vagy épp felújítások eredményeként történtek fejlesztések. Van még valami, amire érdemes odafigyelni: ez a mobil szaunák megjelenése. Sok esetben nagyon jó nevű hazai szaunamesterek üzemeltetik ezt az új trendet. Mindenképpen van fejlődés, de természetes, hogy a közelében sem vagyunk, és nem is lehetünk az északi országokban fellelhető szaunák mennyiségének és sokféleségének még így sem.

"Vasárnap óta egy wellness szállóban vagyunk, itt mindennap szaunázunk. Jólesik a forróság, jólesik utána a hidegvíz, regenerál, felpörget kicsit, és a szaunában tuti nincs semmi, ami XXI. századi kütyü." - Konrád
Fotó: BillionPhotos.com

- Mik a szaunázás egészségügyi és mentális előnyei?

- A szaunázás hatással van a vérkeringésre, az érrendszerre, vérnyomásra, vízháztartásra, a bőr megújulási képességére, és még sok-sok dolgokra. A nagyon nem pontos felsorolásból látszik, hogy az egészségügyi hatás komplex folyamat. Egy átlagos egészséges embert nem fog megterhelni negyedóra szaunázás. Utána célszerű és fontos lehűlési szakaszt beiktatni, annyi időt nagyjából, mint amit a szaunában töltöttünk. Ezután lehet pihenni, olvasni, akár elszundítani egy kicsit, mielőtt egy újabb szaunázásba kezdünk. Nem kell hősködni, hogy ki mennyi ideig bír bent lenni. Nem kell egymásra licitálni, hogy ki hány fokon mer, tud szaunázni. A szauna nem játék. Élmény, de csak úgy, ha odafigyelünk magunkra. A mentális előny azoknak, akik már szaunáztak, közismert. Egy jó szaunázás szinte mindenkit kikapcsol, megtisztít, megnyugtat. Mivel nem vagyunk egyformák, másképp hat mindenkire, de olyan embert nem ismerek, aki szaunázott, és attól mentálisan a negatív irányba fordult volna.

- Hogyan kezdje, aki még sosem csinálta?

- Aki még nem szaunázott, többféle úton ismerkedhet meg ezzel a kikapcsolódással. Egyrészt ha van otthon szaunája, fokozatosan, figyelve magára ismerkedhet a szauna hatásával, vagy csatlakozhat egy társasághoz közösségi szaunában. Sok olyan ember van szinte mindenhol, aki először van ilyen helyen. Tanulni, olvasni sosem hátrány a dolgokról, a szaunázásról is számtalan anyag, cikk található az interneten. Az első alkalommal nem kell megijedni, ha friss szaunázóként úgy érezzük, hogy nem bírjuk. A szaunát el lehet hagyni, ki lehet menni a levegőre. Hamar ki fog alakulni az érzés, hogy nincs mitől tartani. A szaunában fontos a megfelelő magasságban való elhelyezkedés is. A középső padot javasolom - már ha van középső -, nem kell a felső sorban kezdeni, a legalsón meg olyan sok dolog nem történik. Ha túl meleg van, érdemes egy sorral lejjebb ülni, vagy akár elhagyni a szaunát. A ki-be mászkálásnak nincs értelme. Ha túl melegnek érezzük odabenn a levegőt, akkor ki kell menni, hűljünk le, pihenjünk, menjünk vissza később.

"A pandémia előtt heti 2 alkalommal jártam. Nem tudom, hogy összefügg-e vele, de kevésbé voltam feszült abban az időben, sportoltam is. Engem nagyon megnyugtatott, szerettem bevinni narancs vagy citrom szeletet, azzal kenegetni a bőröm... mint a narancsos kacsánál :D" - Niki
Fotó: Zsolnai Gergely

- Milyen gyakran, mennyi ideig érdemes szaunázni?

- A gyakoriság is érdekes témakör. Ismerek olyat, aki szinte mindennap szaunázik, pedig nem északi ember. Heti 2-3 szaunázás senkinek se fog megártani, ha megteheti, egy-egy alkalommal 3-4 egymás utáni szaunázással számolva. Joggal merül fel, hogy a mai világban kinek van ideje heti szinten órákat eltölteni azzal, hogy szaunázzon. Nos, egy jó szaunázás nem a kapkodó, rohanó emberek szórakozása. Tudom, hogy egy közösségi helyen a szaunaprogramok nem egyszer akár 45 percenként vagy sűrűbben követik egymást. Nem tartom jónak, amikor valaki elkezd szaunázni, majd 2 óra alatt részt vesz 4 szaunaprogramon. Ha valakinek nincs ideje erre, ne csinálja, úgy nem éri meg. Saját szaunával az ember tarthatja azt a ritmust, ami neki jó, de az megint egy másik élmény. Hogy melyik a jobb? Meg kell tapasztalni mind a kettőt. Már csak azért is, mert bár az északi országokban rengeteg magánszauna van, nem volt annyira ismert a szaunaprogram, mint lehetőség, mégis kezd ott is lassan, marginálisan, de teret nyerni. Itthon meg szaporodnak a magán szaunák.

- Mire figyeljen, akinek bármilyen egészségügyi problémája van? Kinek nem ajánlott a szaunázás?

- Semmiképpen sem ajánlott lázas megbetegedéseknél (pl. influenza) vagy ha a szervezet bármilyen gyulladással küzd. Akinek bármilyen egészségügyi problémája van, mindenképpen konzultáljon az orvosával. Nyílt sebek, friss műtéti hegek esetén sem szabad a szaunába menni, de daganatos megbetegedéssel sem ajánlott. Erről egyénileg kell tájékozódni, ha valaki tud bármilyen betegségéről, konzultálni kell a háziorvossal, mert a felelősség túl nagy ahhoz, hogy erre itt választ adjak. A szauna nem gyógyszer, de támogatja a szervezetet, hogy megpróbáljon leküzdeni bizonyos betegségeket. Ez a fajta gyógyító hatás az, amiért a szauna nagyon fontos és jó, hiszen mint élmény pihentető, áthangoló hatású folyamat, ami kedvezően hat az emberre.

“Jót tesz a nyirokkeringésemnek, ami amúgy nekem gyenge, méregtelenít, kikapcsol, ellazít, még napokig jobb utána a bőröm, énidő. A szaunaszeánsz pedig egy még komplexebb élmény. Csökkenti a stresszt. Nálam legalábbis.” - Ági
Fotó: JackF

Fotó: Adobe Stock

Az idézetek olvasóink válaszai

Címkék

Támogasd az oldalt!