Északi hangulat

Hogyan keverd az északi stílust

Scandi boho, minimál, japandi

2 perc

Szögezzük le az elején: ahogy neked tetszik. Mégis vannak rokon hangulatok, olyan lakberendezési formák, amik fő elemeiben hasonlítanak, sőt a helyiek otthonai is tartalmaznak olyan kiegészítőket, amik teljesen más régiókból, földrészekről valók. Elég csak rákeresni Pinteresten vagy Instagramon, bőséges a felhozatal, de kevés köztük a százszázalékig eredeti nordic dizájn szerint berendezett belső tér. A stílus tehát jól mixelhető másokkal. Ami kiemeli és népszerűvé teszi, hogy nem kötődik semmilyen társadalmi csoporthoz, nem kell hozzá hatalmas ház, hatalmas tér, nem feltétele a sok pénz vagy a nehezen beszerezhető darabok. Tökéletes teljes koncepciónak és egyszerűségéből adódóan alapnak is további kiegészítőkhöz. Leggyakrabban natúr boho stílussal keverve látjuk, fonott, rojtos, rattan tárgyakkal, a bohém életvitel és dizájn minden részletével - mínusz a rikító színek.

Sok mediterrán part menti ház is megtévesztésig hasonló a fehér falaival, a rusztikus bútoraival és fa padlójával, sőt európai nagyvárosok minimalizmusra törekvő apró lakásbelsői is nevezhetők északi stílusúnak. Megfelelő alap lehet színes hangulatemberek számára is, akik évszakokhoz, ünnepekhez, bármihez igazodva gyakran cserélgetik a kiegészítőket, és azoknak is, akik a világot járva sokfelől visznek haza tradicionális emléktárgyakat, eklektikus mintákat. Az egyszerű elemek mindig izgalmasak, könnyen kontrasztolhatók és változtathatók aszerint, ahogy mi változunk, vagy ahogy az életkörülményeink változnak.


"Semmi nem tart örökké, semmi nincs befejezve, semmi sem tökéletes"

A legkellemesebb és legkényelmesebb fúzió a japán-skandi, amit Japandiként és Japanordicként is emlegetünk. Egyszerűség, természetközeliség és minimalizmus jellemzi. Közös érdek a funkcionalitás, a meleg, nyugodt légkör megteremtése, némi tökéletlenséggel. Utóbbi a Wabi-sabi, ami a hagyományos japán esztétikában egyfajta világnézet. Megbecsüli a természeti erőket, az aszimmetrikus, érdes, törött, kopott, régi tárgyakat, az életkorral járó patinát. Látja bennük az idő szépségét, akárcsak az emberben. Úgy tartják, a természetes egyszerűség bölcsessége a megvilágosodás első lépcsője. 

Minden Japandi megnyugtató, derűs, többnyire organikus zen tér, teljesen szabadon választható elemekkel, amelyek közös vonása, hogy a lehető legegyszerűbb formák alkotják. A színpaletta a skandináv pasztelltől jóval sötétebb hatásokig elmegy, de megmarad a föld színeknél, illetve a tompa rozsdás-vöröses-olívás árnyalatoknál. Fa színben a közepestől egészen a legsötétebbig lehet választani, ritka a teljesen fehér északon megszokott bútorzat. Ahogy a természetben sincsenek keretek szabva a fák növekedésének és formáinak, úgy egy Japandi enteriőr is nyitott bármilyen természetes szabálytalanságra. Míg a Skandináv stílus a helyi adottságok miatt arra törekszik, hogy maximalizálja a természetes fényt a belső terekben, addig a Japandi szereti a zártabb, sötétebb megoldásokat is. Mindkét stílus friss, kivitelezhető, fenntartható, olyan egyensúly a természet és modern világ között, ami mindenki számára pihentető otthont nyújt.

MÉG TÖBB KÉPÉRT KATTINTS A KEDVENC JAPANDI INTERIOR OLDALUNKRA!

Fotók: Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!