Északi hangulat

Hygge és lagom

Élvezni az élet jó dolgait jó emberekkel

3 perc
Végtelen egyszerűség, természetes anyagok, letisztult formák, natúr bútorok, semleges színek… - ezeket a jellemzőket soroljuk, amikor észak-európai otthonokra gondolunk, elhelyezzük őket valahol a puritán és a minimál határán, kicsit hidegnek, kicsit vikingnek. Mégis van valami, amit utánozni akarunk, amit Közép-Európában is élni és érezni akarunk: ez pedig a hygge és a lagom.

HYGGE 

Élvezni az élet jó dolgait jó emberekkel

A dán recept, melyet szívesen megosztanak a világgal, a hygge, sokkal inkább érzések és hangulatok összessége, mintsem megfogható, materiális dolgok, vagy utasítások, szabályok gyűjteménye. Dánnak lenni nem egyszerű, ha korábban sosem adtunk időt és figyelmet a legkisebb örömforrásoknak, mégis tanulható, és azonnal élvezhető mindaz, amit a dán életérzés, a dán lélek magában foglal. 

A hygge nemcsak tudatosan megteremtett harmónia, saját otthonunk idilli képe, hanem kulturális jelenség is, boldogságunk valódi titka: társas kapcsolataik kiindulópontja. Szociális életünk minősége nagyban összefügg azzal, amit boldogságnak nevezünk, így egyáltalán nem mindegy, hogy a környezet, az élettér, amiben a napjainkat másokkal együtt töltjük, jó közérzettel, pozitív érzésekkel jár-e, hogy a közös szórakozás békés, barátságos, tartalmas-e, erősíti-e az összetartozást, értékesebbé tesz-e bennünket. A hygge sokkal több, sokkal mélyebb, mint amit egy klasszikus északi fotó átadni képes. A hygge biztonság, teljesség, egyenlőség, nagyra értékelése a pillanatnak.

A hygge varázslat. Egyszerű, de nagyszerű ötletek sora, amikkel a hétköznapokat élménnyé tehetjük. Hygge minden olyan pillanat, ami bensőséges, amit önmagunkra vagy másokra fordítunk, ami feltölt minket. Lehet ez egy isteni vacsora gyertyafénynél, hosszú beszélgetés egy rég látott ismerőssel, barátságosság idegenekkel, a nagyi fahéjas sütijének illata, de a legbolyhosabb zokni és a legpuhább takaró melege is. Minden, ami segít érezni az élet örömét, minden, ami segít látni magadban és másokban a jót.

LAGOM

A tökéletesen egyszerű élet

A svéd életstílus alapja a józan ész, a "nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég" elv, melynek főbb jellemzői a visszafogottság, az egyensúly és a környezettudatosság - lemondás és szűkölködés nélkül. Lakberendezési szempontból a praktikusság kiemelt fontosságú. 

Akárcsak a dánok a hygget, a svédek sem szeretik lefordítani a lagomot, szerintük nincs megfelelője ennek az “éppen elég, pont jó” érzésnek/életvitelnek más nyelvekben. Ha mégis megpróbáljuk körülírni, egyfajta tudatosságot kell elképzelnünk, amiben prioritást élveznek a valóban fontos dolgok: a közvetlen környezetünk, az emberek, az állatok, a növények... tehát a Föld és minden lakója, illetve a velük eltöltött idő minősége.

A lagom felelősségvállalás és önzetlenség is egyben, aminek mindenki egyformán részese. Nem kér a túlzásokból, a felesleges luxusból, a zsúfoltságból, pazarlásból, nem hivalkodó, nem gyűjtögető, egyszerűen csak hagyja, hogy a lehető legtermészetesebb módon áramoljon az egészséges mértékű jólét és jóllét mindenkihez. A lagom a svédek arany középútja, a mértékletesség mindenben. A lagom szabadság, amivel elejét vesszük a mértéktelenségnek és a vele járó boldogtalanságnak. A lagom tisztánlátás, derű, szerénység. Olyan pozitív attitűd, ami képes irányt mutatni a mai világban.

Fotók: Adobe Stock