Északi hangulat

Itt a semla szezon!

Nem is olyan nehéz elkészíteni

2 perc + videók

A semla legrégebbi változata egy sima búza zsemle (nálatok is zsömle?), amit egy tál meleg tejbe áztatva fogyasztottak. Eredetileg csak húshagyókedden vagy a nagyböjt előtti három napon, manapság viszont, ahogy beköszönt a január, mindenki izgatott lesz, kezdődik a szezon, az egyre többféle módon elkészített habos semlák ünneplése. Hagyományosan keddi desszert húshagyókedd és húsvét között, de mivel karácsony után minden pékségben mindennap kapható, és minden svéd évente legalább öt boltit eszik a házilag készült több tucat mellett, elhihetjük, hogy nem csak kedden eszik. A skandináv és a balti országokban is népszerű “kövér keddi zsemlének” sokféle neve van, Instagramon hashtageltük őket.

Fotó: Shustrilka

A mai svéd, norvég és finn semla (többes száma a semlor) is kardamommal fűszerezett édes búza zsemléből áll, aminek a tetejét levágják, tej és mandulapaszta keverékével, majd tejszínhabbal töltik meg. A levágott teteje fedélként szolgál, amit meghintenek porcukorral. A többség önmagában, kávéval vagy teával eszi, de vannak, akik szívesebben választják a tradicionális utat, egy tál forró tejben felszolgálva. Finnországban a zsemlét gyakran eper- vagy málnalekvárral töltik meg mandulapüré helyett, ott a pékségek mindkét változatot kínálják. Úgy különböztetik meg a kettőt, hogy a hagyományos zsemlét mandulával díszítik, míg a lekvárral töltött változatnál porcukor van a tetején. A dán, az izlandi és a feröer-szigeteki semla egészen más, mivel kelt tészta helyett leveles tésztából vagy choux tésztából készül és a tetejére cukormáz kerül. Persze az élesztős tészta is ismert, abba mazsolát és kandírozott narancshéjat kevernek.

Fotó: Kriina 2000

Itt egy könnyen követhető és gyönyörűen filmezett semla recept Linda Lomelinotól.

Itt egy másik, a kedvenc svéd cukrászunktól, Fredriktől.

Ez pedig a történelmi érdekesség miatt kerül ide: "Semlor: The Dessert That Killed A King" - Tasting history with Max Miller

Nagyon kívánatos édességről van szó, ebben valószínűleg mindannyian egyetértünk, és higgyétek el, egyáltalán nem nehéz elkészíteni, ráadásul minden részlete finom akkor is, ha nem lesz tökéletes. Fredriknél paleo változatot is találtam, de létezik oreos, palacsintába tekert, milkshake-kel, mochis, wrap, marcipán bevonatú... tényleg minden féle, amit csak el tudtok képzelni.

Fotó: Veineleissa

Ha nem szerettek sütni, próbáljátok ki készen kapható leveles tésztával.

Fotó: Laura

Már a videókban is eltérő recepteket találtok, de ne ijedjetek meg ettől, végül mindegyik finom lesz. Amit mi semmiképpen nem hagynánk ki belőle, amitől nekünk semla lett a semla, az a kardamom. Teljesen meghatározza az édes zsemle ízét és illatát. Ha nem találtok daráltat, bontsátok ki a tokjából, törjétek össze egy mozsárban vagy bármilyen tányérban egy nagyobb fakanál végével, vagy daráljátok össze a cukorral, de kardamom kell bele!

RECEPT

A zsemléhez:

2,5 dl langyos tej

25 g friss élesztő (működik száraz élesztővel is)

45 g porcukor (van aki a dupláját tesz bele)

1 tojás (felversz egy egészet, a felét a tésztába öntöd, a másik felével a megkelt bucikat kented meg sütés előtt)

1 teáskanál őrölt kardamom (van aki a dupláját teszi bele)

1 nagy csipet só (az eredeti recept kávéskanálnyit írt)

1 teáskanál sütőpor

420 g liszt

100 g szobahőmérsékletű vaj

A mandula krémhez:

100 g darált pirított mandula (darált mandulát is piríthatsz és egész mandulát is, amit utána darálsz le)

100 g cukor

1 dl tej

1 csipet só

1 csipet darált kardamom

A tetejére:

tejszínhab (házilag készítve vaníliás cukrot is keverj bele)

szeletelt vagy apróra vágott pirított mandula

A tészta úgy készül, mint minden hasonló tészta. Szobahőmérsékletű minden, nincsenek nyitott ablakok, nincs huzat. Elmorzsoljuk a langyos tejben az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, kicsit később az átszitált lisztet a belekevert sütőporral, sóval, kardamommal, tojással és vajjal. Az így elkészült massza először ragadós, de ahogy gyúrjuk (kézzel 10 perc), szépen elválik a tál falától és a kezedtől is. Ha ez nem történik meg, szórd meg egy pici liszttel. Letakarod, pihenteted fél órát, majd készítesz belőle 8-12 gombócot (attól függ, mekkora bucikat akarsz), megint pihenteted letakarva fél órát, majd megkened a fél tojással, végül megy a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 10 percre.

Amíg hűlnek a zsemlék, elkészíted a tölteléket. 10 perc alatt megpirítod a 200 fokos sütőben a mandulát. Mikor kihűlt, ledarálod, összekevered a cukorral, sóval, kardamommal és a tejjel. (Ha nem tudod összetörni a kardamomt, csak áztasd bele a meleg tejbe, aztán szűrd át.) Levágod a zsemlék tetejét, kiszeded a belsejüket, a mandulás masszához kevered őket, majd ezt töltöd vissza a zsemlékbe. Tejszínhab megy a tetejükre, amit megszórhatsz mandulával, végül a levágott zsemlesapkák jönnek, amiket megszórsz porcukorral.

Borító fotó: Kriina2000

Fotók: Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!