Északi hangulat

Miért szeretik a gyerekek a skandináv stílusú gyerekszobákat?

A mini Scandi-Chic alapjai

4 perc

Elsősorban azért, mert arra ösztönzi őket, hogy a különböző részekre osztott szoba különböző funkciójú tereit rendszeresen használják, így körforgásban történik a fejlődés, a játék és a pihenés, amik egyformán fontosak mindannyiunk életében. A nordic stílusú gyerekszobák számos ponton tükrözik az északi életet és kultúrát, amit nincs értelme egy az egyben átvennünk, amikor magyar gyerekeknek tervezünk szobát, de inspirálódhatunk belőle, hogy a saját hagyományainkkal, a saját környezetünk állataival és természetes anyagaival egészítsük ki az alapokat.

SZÍNEK ÉS TAPÉTÁK

Északon minden trükköt ismernek, amivel világosabbá tehető egy szoba, és ezzel élnek a legkisebbek birodalmában is. Ugyanakkor, ahogy ezt látjátok a Pinterest gyűjtésünkben is, nem kerülik a szürkét vagy a sötétebb föld színeket, és egyáltalán nem félnek a feketétől, akkor sem, ha szőnyegekről, ágyneműről, kisbútorokról (akár kiságyról) van szó. Jellemző a fekete krétatábla vagy a krétatábla festékkel festett bútor, fal, hogy a kicsik minél több felületen alkothassanak. Átfogó színvilág tekintetében két fő irány van: egyik a teljesen semleges, natúr bézs vonal, ami a szemnek kellemes, egységes, meleg hangulatú látványt nyújt, másik pedig a kontrasztos, fekete-fehér vagy nemzeti zászló színek (pl. kék-fehér, kék-sárga), ami sokkal karakteresebb hatású. Hogy ki melyiket választja, függ az egyéni ízléstől, a lakás többi részétől, de leginkább a helyiség méretétől és a természetes fény mennyiségétől. A puhább bézs (ami semmikor sem fakó) elegánsabb, az élénk vagányabb, de mindkettőre igaz, hogy nagyon jól működnek természetes anyagokkal, fából készült bútorokkal, és tökéletesen megfelelnek bármilyen nemű babának, bármilyen korú gyereknek.

A skandináv gyerekszoba falfestések, tapéták vagy falra ragasztható óriás matricák választéka követi ezt a hangulatot, és sokszor olyan egyszerű mintákkal dolgozik, amiket egy gyerek is le tud rajzolni. Vagy geometrikus formákat vesz alapul (pl. apró pöttyök a fal egy részén), vagy a nordic kultúra tradicionális mintáit használja, vagy az északon élő állatokat (rénszarvast, rókát, medvét…) és a természeti környezetet (fenyőerdőket, hegyeket, vízeséseket, időjárásra utaló motívumokat) viszi be a gyerekek tereibe. Népszerűek a szabálytalan vagy leegyszerűsített, de azért felismerhető figurák, a játékos színkombinációk, és az igazi gyerekrajzok is.


BÚTOROK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

Az északi gyerekszobák unisexek, egyszerűek, sohasem túlzsúfoltak, nincs műanyag játékbolt hangulatuk. Olyanok, amikben felnőttként is szívesen elidőznél. Nem pusztán játéklerakó és tároló helyiségek, hanem átgondolt bútorválasztásuknak és dekorációjuknak köszönhetően igazi életterek. Jellemzők az örökölt darabok, a felmenők nőttek fel vele bútorok, ami utal a tartósságukra, illetve arra, hogy nem pillanatnyi hóbortól van szó. Fő elemei örök darabok, körülöttük a kiegészítők és textíliák az életkornak megfelelően könnyen frissíthetők, változtathatók. A skandináv gyerekszobák teret adnak a rendetlenségnek és kreálnak teljesen díszítésmentes helyeket, felületeket is, kiegészítőkben pedig a felnőttek szobáinak vintage/scandi chic vonalával ismerkednek. Fonott kosarak, kötött takarók és díszpárna huzatok, makramé technikával készült akasztós bohó tárolók, pihe-puha állatbőr/szőr (hatású) szőnyegek, szobanövények, rattan hintaszékek és függőágyak, juta és bambusz kisbútorok, zászlófüzérek, égősorok.

Skandináv szülők minden lehetőséget megragadnak, hogy még több életet vigyenek a gyerekek szobáiba. A legegyszerűbb Ikea bútorokat is fel tudják dobni, át tudják alakítani még hangulatosabbá és természet közelibbé néhány szezonális természetes dekorral. Szeretik a privát zónát, megadni gyerekeknek a lehetőséget, hogy szobán belül elbújhassanak, egyedül lehessenek. Függöny az ágyak körül, galériaágyak, illetve sátrak a szoba közepén, amik ugyancsak az északi kempingező, hegyeket mászó életvitel természetes tartozékai. Emellett világhírűek rendszerező és tárolóképességükről. Elsősorban arról, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan elrejteni minden apróságot, amire épp nincs szükség. Illetve arról is, hogyan tudják két gyerek számára szimbolikusan elkülöníteni a teret. Falak és extra bútorok helyett pusztán egy rajzzal vagy színváltással a falon. A minimalizmus és funkcionalizmus nem valami mumus, amivel ráérnek megismerkedni a gyerekek. Ők még jobban érzik a nyomást, ha valamiből túl sok van. Segíts nekik praktikusan és egyszerűen élni, olyan környezetben felnőni, ami lehetőséget ad számukra a játékra, kreativitásra, tanulásra.

Fotók: Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!