Az áfonyás pite az egyik legnépszerűbb nyári desszert Finnországban.
Kattintsatok Instán a hashtagre autentikus képekért és receptekért: mustikkapiirakka
A magyar pite tésztákhoz képest annyiban más az eredeti finn, hogy azonos arányban rozsliszt is van benne, a tejföl alapú krémben kardamom a meghatározó fűszer, illetve gyakran kevernek burgonyalisztet is a gyümölcshöz, hogy keményebb legyen a töltelék.
HOZZÁVALÓK
100 g szobahőmérsékletű vaj + tepsi vajazásra
100 g kristálycukor
2 egész tojás
100 g rozsliszt
100 g sima liszt
1 teáskanál sütőpor
1-2 teáskanál darált kardamom
olívaolaj a kezünkre
250 g tejföl
4 evőkanál porcukor
1 teáskanál vanília aroma
250 g friss áfonya
Így sikerült elsőre:
Itt a könnyen követhető egyszerű recept:
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
A TÉSZTÁHOZ
Krémesre keverünk
100 g szobahőmérsékletű vajat
100 g kristálycukrot
Hozzáadunk
1 egész tojást (krémesre keverjük)
100 g rozslisztet
100 g sima lisztet
1 teáskanál sütőport
egy csipetnyi darált kardamomt
kézzel összegyúrjuk
olívaolajas kézzel kivajazott sütőformába nyomkodjuk
villával megszúrkáljuk a nyers tésztát
majd 10-15 perc alatt megsütjük
A TÖLTELÉKHEZ
Krémesre keverünk
250 g tejfölt
1 teáskanál darált kardamomt
1 tojást
4 evőkanál porcukrot
1 teáskanál vanília aromát
Miután megsült és kihűlt a tészta, ráteszünk
250 g friss áfonyát, majd leöntjük a tejfölös krémünkkel.
180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt, szeletelhetjük.
Nézzétek meg videón az elkészítését:
Borító fotó: Tatyana Nazatin / Adobe Stock