Északi hangulat

Mustikkapiirakka, a finn áfonyás pite

Rozsliszt, kardamom és tejfölös krém

2 perc

Az áfonyás pite az egyik legnépszerűbb nyári desszert Finnországban.

Kattintsatok Instán a hashtagre autentikus képekért és receptekért: mustikkapiirakka

A magyar pite tésztákhoz képest annyiban más az eredeti finn, hogy azonos arányban rozsliszt is van benne, a tejföl alapú krémben kardamom a meghatározó fűszer, illetve gyakran kevernek burgonyalisztet is a gyümölcshöz, hogy keményebb legyen a töltelék.

HOZZÁVALÓK

100 g szobahőmérsékletű vaj + tepsi vajazásra

100 g kristálycukor

2 egész tojás

100 g rozsliszt

100 g sima liszt

1 teáskanál sütőpor

1-2 teáskanál darált kardamom

olívaolaj a kezünkre

250 g tejföl

4 evőkanál porcukor

1 teáskanál vanília aroma

250 g friss áfonya

Így sikerült elsőre:

Itt a könnyen követhető egyszerű recept:

180 fokra előmelegítjük a sütőt.

A TÉSZTÁHOZ

Krémesre keverünk

100 g szobahőmérsékletű vajat

100 g kristálycukrot

Hozzáadunk

1 egész tojást (krémesre keverjük)

100 g rozslisztet

100 g sima lisztet

1 teáskanál sütőport

egy csipetnyi darált kardamomt

kézzel összegyúrjuk

olívaolajas kézzel kivajazott sütőformába nyomkodjuk

villával megszúrkáljuk a nyers tésztát

majd 10-15 perc alatt megsütjük

A TÖLTELÉKHEZ

Krémesre keverünk

250 g tejfölt

1 teáskanál darált kardamomt

1 tojást

4 evőkanál porcukrot

1 teáskanál vanília aromát

Miután megsült és kihűlt a tészta, ráteszünk

250 g friss áfonyát, majd leöntjük a tejfölös krémünkkel.

180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük.

Miután kihűlt, szeletelhetjük.

Nézzétek meg videón az elkészítését:

Borító fotó: Tatyana Nazatin / Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!