Északi hangulat

Nordic otthonok őszi dekorjai

Az igazán cozy hónapok

4 perc

Az északi életmód szorosan kapcsolódik a természethez és az évszakváltásokhoz. Helyiek szerint turizmus szempontjából az ősz alulértékelt, pedig kincsekkel teliek a mélyvörösre és narancsra festett városok, környező vadonjaik. Az erdők meseszépek ilyenkor, ragyogó színekkel, tiszta levegővel. Túrázóknak tökéletes időszak, mert bár már hideg van éjjel, közel sem annyira, mint néhány hónappal később, tehát lényegesen kevesebb felszereléssel is neki lehet vágni. Az Aurora szezon már elindult, elég sötét az ég és elég hosszú az éjjel ahhoz, hogy a sarki fény látszódjon. Számos vezetett túra végállomása egy üvegbúrára emlékeztető kabin szállás, aminek ágyából egész éjjel panorámában csodálható a fényélmény. A világos órákban lehet még kajakozni, kenuzni, folyami tutajozni, hegyi kerékpározni, vagy egyszerűen csak barangolni az erdőben, gombászni, bogyókat és őszi lakás dekor alapanyagokat gyűjteni. A kevésbé mozgalmas kikapcsoláshoz a szabadban mindig vár valahol egy kávé, egy forró fahéjas süti, pite vagy gofri, a napot pedig bárhol lehet szaunával zárni.

Ha igazi északi fotókból szeretnél inspirálódni, keress anyanyelvi hashtagekre Instagramon: #höst #høst #syksy #efterår #haust


TERMÉSZETES ANYAGOK ÉS ILLATOK

A nordic őszi dekoráció egyet jelent azzal, hogy bevisszük a természetet az otthonunkba. Különböző méretű tökök, makkok, tobozok fonott kosarakban, vödrökben, füzérként szárított gyümölcsök, faágak, falevelek, óriás füvek, bogyók, almából készített asztali és ajtódíszek… mindezek mértékkel és választással, semmit nem viszünk túlzásba. Jellemző egy “őszi középpont” az otthon középpontjában, és az is, hogy nem tesszük őszi karnevállá a teljes lakóteret. Aki ragaszkodik a semleges színvilágához, fehér tököket és barna leveleket választ, aki nyitottabb az élénk színekre, vörös leveleket, narancssárga tököket, színes bogyókat.

A frissen szedett természetes anyagok, növények, gyümölcsök illata és az ilyenkor megszaporodó sütisütések illata átjárja a házat, de lehet még ezt tovább fokozni pl. fahéj, szegfűszeg vagy eukaliptusz illatú gyertyákkal, illóolajokkal, vagy főzhetünk glöggöt, gløggöt, glögit. Mindhárom név ugyanazt az alkoholos italt jelenti, országonként más variációkban. Hasonlít a mi forralt borunkra, azzal a különbséggel, hogy nem csak borból készítik. Jellemzően karácsonyi ital, de ahogy mi sem szoktunk vele várni karácsonyig (a linkek alatt láthatjátok), ők sem. A 16. század óta népszerű fűszeres szeszes italt eredetileg postások, hírvivők, utazók fogyasztották, akik a hidegben lóháton vagy sílécen közlekedve átfagytak volna nélküle. A 19. század óta létezik alkoholmentes változata gyümölcslével, szirupokkal, punccsal keverve, a keményebb főzése pálinkával vagy konyakkal indul. Leggyakoribb fűszerei a szegfűszeg, a fahéj, a kardamom és a gyömbér, narancsból vagy citromból készült citrushéj. Gyakran egész mandulát és mazsolát adnak hozzá melegítés közben vagy közvetlenül tálalás előtt a bögre aljára dobják.


A MELEG HANGULAT

Semmitől sem lesz melegebb és ölelőbb a légkör, mint néhány keményfarönktől a kandallóban. A szép nyugodt lánggal égő bükk, juhar, akác vagy tölgy illata és melege természetes északon, azonban kevesek őszi napjait teszi hangulatossá mifelénk. De mi is beszerezhetünk néhány meleg takarót, és ha van kertünk, kisebb tűz mellett még elég sokáig élvezhetjük a szabadban pihenést. A teraszunkat, erkélyünket égősorokkal, gyertyákkal, különböző textúrájú párnákkal és szőrmékkel tehetjük hívogatóvá hűvösebb estékre, a friluftsliv, a szabadtéri élet hosszan elnyújtható, ha felkészülünk rá néhány kellékkel.

Nordic hagyomány szerint ilyenkor már előkerülnek a tradicionális mintákkal készült gyapjú pulóverek, zoknik, világhírű skandináv márkák színes sportos kabátjai, dzsekijei, bakancsai, csizmái, illetve a csodálatos kalapok is. Ha fázol, nem öltöztél fel megfelelően. Egy jó dézsafürdő, hagyományosan szintén a szabadban, segíthet felmelegedni, de élvezhetjük a saját fürdőszobánkban is a forró fürdőt gyertyákkal, pihentető ásványi sókkal és kristályokkal. Alváshoz pedig választhatunk melegebb, színében vagy mintájában őszi hangulatú ágyneműt.

HALLOWEEN ÉSZAKON?

A vikingek nem tartották a ma ismert Halloweent, de nagy ünnepségeket rendeztek ugyanebben az időszakban, ami ugyan nem járt jelmezekkel, annál inkább áldozatokkal. Az álfblóts/blóts az ősz végét jelentette, nem egy konkrét napot. Az álfblót/alfablot szó szerint “elf rituálé”-t jelent, amely során állatokat áldoztak a mágikus erejű lényeknek, hogy begyógyítsák a harci sebeiket, védjék őket a hideg és sötét hónapokban, termékenységet hozzanak, illetve az aratás végén ezzel fejezték ki a hálájukat a termésekért. Ezeket a szertartásokat vidéki tanyákon végezték, idegenek nem vehettek részt rajta. Ellentétben a disablots/blótsszal, a jóval nagyobb rituáléval, amit évente többször nyilvánosan tartottak női vezetővel (egy anyával), olyan nagyvárosokban, mint például a mai Uppsala, ahol szívesen fogadták az ország különböző részeiről érkező zarándokokat is. A halloweenhez és a halottak napjához talán abban a formában köthetők ezek az események, hogy a vikingek hite szerint az elfek a föld belsejében és a föld alatt élő szellemek voltak, az eltávozott emberi lelkek egyfajta megtestesülései, kiterjesztései. Manapság kevesen ünneplik ezeket hagyományokat, ha mégis, áldozatok helyett mézzel és sörrel kínálják az elfeket.

Északi országokban a 90-es évek óta él(degél) az október 31-ei halloween ünneplésének hagyománya, de közel sem olyan kidolgozott jelmezes módon és házról házra járással, mint Amerikában vagy az Egyesült Királyságban. Főleg tinédzserek és fiatal felnőttek népszerűsítik, köztük nem ritka a horror témájú buli ilyenkor, illetve az üzletek is szeretik a halloween dekorációkat. Az idősebbek, akárcsak Magyarországon, a halottak napja hagyományait követik, családi megemlékezésekkel, temetőre járással. Ugyanakkor mivel tök van bőven, a lámpásnak faragás népszerű minden korosztályban. Aki komolyan veszi ezt a nem hivatalos ünnepet, az amerikai minta szerint süt édességeket, és beöltözteti a kisállatait is, biztos, ami biztos.

Fotók: Adobe Stock