Látnivalók

Seyðisfjörður kék temploma

Végig a szivárvány úton

4 perc

Seyðisfjörður Izland keleti régiójában, az azonos nevű fjord legbelső pontján található, különleges kék fatemploma az odavezető szivárvány úttal az egyik legkönnyebben felismerhető nevezetesség. 1920-ban helyezték a jelenlegi helyére, mert a korábbi dombtetőn egy hatalmas vihar megrongálta, felújításakor pedig tűz ütött ki, amiben az akkori csőorgona is leégett. A templom közelében van egy érdekes lyukakkal teli hatalmas kő, amiben állítólag törpék laknak. A helyi legenda szerint a kő a templom után hajózott keresztül a fjordon, mert a törpéknek hiányzott a gyönyörű egyházi zene. Azóta nyaranta minden héten tartanak (nekik) koncerteket. A Szivárvány út a helyi LGBTQ+ közösség támogatásának jele. 2014-ben kezdődött, amikor Snorri, Seyðisfjörður egyik lakosa nem tudott eljutni a Reykjavík Pride-ra. Összegyűjtött néhány barátot és megszervezte a saját kis felvonulását a belvárosban. A következő évben a helyi hatóságok támogatásával többen csatlakoztak hozzájuk, 2016-ban pedig már 200-an vettek részt a Seyðisfjörður Pride Parádén.

Jelenleg kevesebb mint 700-an lakják a várost 213 négyzetkilométeren. Izland legjobb állapotban megőrzött fa épületeit találjuk itt még az 1848-ban kezdődött évekből, amikor norvég halászok települtek ide, akik a 60-as években a világ első modern iparosodott bálnavadász állomását hozták létre. 1906-ban az Izlandot Európával összekötő távírókábellel nemzetközi távközlési központ lett, 1913-tól az ország első nagyfeszültségű váltakozó áramú erőműveinek áramát hasznosítja, a második világháborúban a brit-amerikai erők bázisa leszállópályával (nyomai ma is ugyanúgy látszanak), mára pedig a helyi halfeldolgozó üzem megszűnésével gazdaságát a turizmus felé fordította.

A kék templom körül találjuk a helyi üzleteket, éttermeket halételekkel, hamburgerekkel, vegetáriánus lehetőségekkel. A Kaffi Lára egy kávézó/pub a folyó közelében, ami híres saját sörének, az El Grillónak az előállításáról, amit az egész országban értékesítenek. A sör neve egy olajszállító tartályhajótól származik, amit a második világháború alatt bombáztak és süllyesztettek el a partról, búvárroncsként ma is megtalálható. A templom mellett egy emlékmű is áll, ami 1885-re emlékezik, amikor egy lavina több házat is elsodort, 24 ember vesztette életét, illetve 1996-ra, amikor a helyi gyárat temette be. Hóesés alatt a város látványa még szebb, de közúton megközelíthetetlenné válik. Amíg el nem olvad, egyetlen autó sem mehet ki vagy be a völgybe. 2020 decemberében hosszú esős napok után az iszaptenger elérte a várost, így elrendelték a kiürítését. 39 ház megsérült, közülük 12 teljesen megsemmisült, 5 pedig jelentősen megrongálódott. A teljes kárt az izlandi kormány több mint 1 milliárd izlandi koronára becsülte.

Egy egyedülálló helyspecifikus hangszobor is található a hegyoldalban, kilátással a városra. Ez a Tvísöngur, amit Lukas Kühne német művész készített, és amelyet az ősi vikingekre utaló fimmundarsöngur kétszólamú éneklési stílus ihletett. A betonszerkezet öt összekapcsolt kupolából áll, melyek magassága kettő és négy méter között van. Minden kupola természetes erősítőként működik, és olyan rezonanciával rendelkezik, amely megfelel az izlandi zenei hagyomány öthangú harmóniájának. Hallgassátok meg, milyen gyönyörű, amikor énekelnek benne.

Népszerű túra útvonal, 25 vízesés, síterep, természetvédelmi terület, kulturális központ (Dieter Roth svájci művésznek is volt otthona és művészeti stúdiója Seyðisfjörðurban), örökségvédelmi központ, múzeum, kemping, szállás minden árkategóriában, uszoda, könyvtár, mozi... Nézzétek meg videón is a környéket!

Izland valaha készült legdrágább tévésorozata, a már 3. évad forgatásánál járó rejtélyes dráma, a Trapped is a városban játszódik, részben itt is forgatták. A sorozat népszerű az Egyesült Királyságban és Amerikában is. Nézzétek meg az előzetesét!

Fotók: Adobe Stock