Látnivalók

Turning Torso, Malmö

A világ első csavart felhőkarcolója

3 perc

2001 nyarán kezdődött ennek a különleges, mára már ikonikus formának az építkezése, alig néhány hónappal a szeptember 11-ei World Trade Center elleni terrortámadás előtt. Egy olyan svéd városban, Malmöben, ahol korábban soha nem voltak átlagos házaknál magasabb épületek, főleg nem egy ilyen keskeny és szokatlanul komplex felhőkarcoló. Maga a tervező, Santiago Calatrava sem volt elragadtatva az ötlettől, hogy egy kis ipari városban, ahol alig van munka, egy elhagyatott hajógyár mellett, egy olyan helyszínen épüljön fel a terve, ahol egyáltalán nincsenek magas épületek. Nem volt róla meggyőzve, hogy ez a legjobb hely élete első felhőkarcolójának megvalósításához. Malmö azonban perspektívát látott az épületben, fontosnak tartotta a város megújításához, főleg hogy nem sokkal előtte készült el az Øresund Bridge, Európa leghosszabb kombinált közúti és vasúti hídja, ami Koppenhágával kötötte össze a várost. Emellett Malmönek szüksége volt egy új, felismerhető látképre, miután a Kockums Crane-t, a hajógyár 138 méter magas daruját 2002-ben eltávolították. A Hyundai Heavy Industriesnek mindössze egy dollárért eladott daru 75 hajó megépítésében vett részt, a koreaiak “Malmö könnyei”-re keresztelték, mert a helyiek sírtak, mikor elszállították.

A Turning Torso malmöi ötlete 1999-ben fogant, amikor a HSB Malmö korábbi ügyvezető igazgatója, Johnny Örbäck egy kiadványban meglátta Calatrava csavart emberi alakot ábrázoló fehér márvány szobrát. Nem sokkal később személyesen találkozott vele, hogy felkérje, tervezzen egy lakóépületet a csavart szerkezet ötlete alapján. Nem az volt a cél, hogy Skandinávia legmagasabb épülete legyen, hanem a praktikussága, a kicsi alapterületen nagy, meghatározó látványt nyújtó létesítmény. A neofuturista lakóépület-felhőkarcoló építése sokkal problémásabb volt, mint azt elsőre bárki gondolta (lentebb videóban láthatjátok), amit a 9/11-es események érzelmileg is nehezítettek. Sokan féltek tőle, különösen attól, hogy nem biztonságos, így a szükségesnél sokkal több erősítést használtak a szerkezethez. Ebben nem volt kompromisszum, olyan épületet akartak létrehozni, ami 2-300 év múlva is stabilan fog állni.

Ma már mindenki ehhez a ponthoz pozicionálja magát (“a Torso közelében lakom”), mindenki szeretne benne egy apartmant. A helyiek büszkék rá, hogy van egy ilyen épületük, ami a svéd történelem legnagyobb ingatlan beruházása, egy példa nélküli projekt, egy hatalmas art, a világ első csavart felhőkarcolója, 190 méter magasan 54 emelettel. A 9 “kockából” álló épület alsó két része irodaterületként szolgál, a 3-9. szegmensben pedig 147 apartman található. A 49. emeleten van egy nyilvános megfigyelő fedélzet, az 50-52. privát klub, étterem, találkozó és rendezvényhelyszín, az 53. és 54. emelet a Sky High Meetings által lefoglalt és kezelt konferenciaszint. 2009 óta a tulajdonos engedélyezi a nyilvánosságnak, hogy kijelölt napokon előzetes foglalás után látogathassák ezeket a szinteket. A legfelső emelet az óramutató járásával megegyező irányban 90 fokkal van elcsavarva a földszinttől.

Néhány fotó a Turning Torso városon belüli elhelyezkedéséről, viszonyítva a környező lakóházakhoz, amik legalább annyira érdekesek.

Ha mélyebben is érdekel az építkezési folyamat, itt egy hosszabb BBC dokumentumfilm az egyedülálló és teljesen extrém munkálatokról, szélsőséges időjárási viszonyok között, az igazi hősök, az építőmunkások szemszögéből is. Nem várt problémák, krízis és rémálom, miközben minden egyes nappal futnak ki a pénzügyi keretből. Minden csúszás elindít egy dominót, később kezdhetnek a burkolók, a belsőépítészek, elvesztegetett milliók mindenhol. Szó szerint katasztrófa. Minden hétre, minden elkészült szintre jut egy veszélyes manőver, a körülmények egyre nagyobb nyomással nehezednek mind a fejlesztés vezetőire, mind az egyre fáradtabb munkásokra.

Fotók: Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!