Szórakozás

Az izlandi glima birkózás

Az erő, a taktika és ügyesség kombinációja

3 perc

Az izlandi glima birkózás hagyományos izlandi harcművészet, ami több mint 1200 éves múltra tekint vissza. Ez a sport a viking korban alakult ki, amikor az izlandiak a legyőzött ellenfeleiken keresztül tanulták meg a birkózás technikáit. Gyakran nincsenek súlycsoportok, így előfordul, hogy nagyon eltérő testalkatú versenyzők mérkőznek egymással. Ennek köszönhetően a technikák, a mozgás és a gyorsaság nagyon fontosak a versenyzők számára, hiszen nemcsak az erőfölény, hanem a taktika és az ügyesség is döntő lehet egy-egy mérkőzésen. 

A glima birkózás szerves része a hagyományos izlandi életnek, fontos szerepet játszik a kultúrájukban és a történelmükben. Az izlandiak büszkék a birkózásukra, nagyon fontosnak tartják, hogy ápolják és továbbadják a következő generációknak ezt a hagyományt, ezért a glima birkózás oktatása és gyakorlása ma is számos iskolában és klubban elérhető Izlandon. Az országban rendszeresen rendeznek versenyeket és fesztiválokat a sportág kedvelőinek. Ezek az események a legfontosabb izlandi ünnepek és koncertek mellett szerepelnek, a versenyeket gyakran izlandi énekesek és zenekarok koncertjei követik.

A glima hagyományosan férfiak által űzött sportág volt, hosszú ideig csak férfiak mérkőztek egymással. Azonban az utóbbi években a női glima birkózás is egyre népszerűbbé vált Izlandon, ma már egyre több női versenyző van a sportágban. A nők ugyanolyan keményen és elszántan küzdenek, mint a férfiak. Mivel még nem annyira elterjedt a női változat, nem mindig van külön női versenyszám. Azonban a sportág folyamatosan fejlődik, egyre több lehetőség nyílik a női versenyzők előtt is, hogy megmutathassák tehetségüket és elszántságukat ebben a sportágban.

A glima az erő, a taktika és az ügyesség kombinációja. Bár a glima birkózás során megtanulhatjuk, hogyan kell ellenfeleinket földre küldeni, fontos megjegyezni, hogy a sportág önmagában nem egy hatékony önvédelmi technika. Az önvédelemhez fontosabb az olyan technikák megtanulása, amelyeket valóban eredményesen lehet alkalmazni egy támadás esetén. Ugyanakkor nagyon hasznos lehet az általános erőnlét, az ügyesség, az egyensúly és a taktikai gondolkodás fejlesztésében. A sportág gyakorlása segíthet abban, hogy jobban megismerjük a testünket, határainkat, és elősegítheti az egészséges életmódot is. Egy remek sportág, amely sok előnnyel jár, de nem feltétlenül a legjobb választás, ha konkrétan az önvédelemre szeretnénk fókuszálni.

Nézzétek meg itt, hogyan néznek ki a glima övek, amiket 1905-ben vezettek be, hogy segítsék a harci fogásokat a versenyeken.

Silvio / Adobe Stock