Szórakozás

Északon jártak a világ legszebb babái

“Az északi kultúra az, ami a legjobban elvarázsolt és amit a leginkább magaménak érzek”

Már sokféleképpen bemutattuk az északi életet és az északi utazásokat, de még nem találkoztunk olyan történettel, amiben játékbabák fedezik fel észak szépségét. Skadi egy szenvedélyes babakészítő, aki nem csupán tárgyaknak, sokkal inkább művészi kifejezésnek tekinti alkotásait. Mindegyik egyedi, mindegyik egy-egy történetet mesél el, mindegyik gondosan megtervezett apró részletekből épül fel. A tervezéstől a kézművességig rendkívül időigényes a babakészítés, különösen akkor, amikor a babák öltözékükkel részeseivé válnak annak a kultúrának, amelyet utazásaik során meglátogatnak.

Skadi a Blythe babákat véletlenül fedezte fel egy videóban, aminek az volt a címe, hogy “A világ legszebb babái”, korábban nem tudta, hogy léteznek, mert nem árulják őket az üzletekben. Szerelem volt első látásra, azonnal elkezdett kutatni utánuk. Bár sosem tanulta a babakészítést, nem kapott speciális képzést babaruhák készítéséhez, mindig szerette a babák világát, a velük való kapcsolatot. A saját kézzel alkotás, a művészi megvalósítás pedig mindig olyan eszköz volt számára, amivel ki tudja fejezni az érzéseit.

Babakészítőként napi rutinja az alkotás, anélkül hogy erőltetné a kreatív gondolkodást. Az arcok tervezése nem követ előre meghatározott mintát, azok az élményeit, a hangulatát tükrözik egy-egy életszakaszában. “Az érzelmi állapotom szorosan kapcsolódik a világ különböző kultúráihoz. Néha szükségem van misztikus pillanatokra, varázslatra és erőre, hogy szembeszálljak az élet kihívásaival, olyankor a kreációim a nordic világhoz kapcsolódnak. Máskor életem egy olyan szakaszában vagyok, amikor meditációra, elmélkedésre és nyugalomra van szükségem, így babáim a keleti kultúra felé fordulnak.”

“A lelkem és a szívem mindig az északi világban élt, életem tengelye mindaz, ami a nordic világhoz és kultúrához kapcsolódik. Nyitott vagyok minden másra, de az északi kultúra az, ami a legjobban elvarázsolt és amit a leginkább magaménak érzek.”

Természetesen technikailag is folyamatosan fejlődik a kézművesség során, ahogy a képességek fejlődnek próbálkozások és hibázások útján. A ruházat elkészítése különösen bonyolult, ahogy a kiegészítők, cipők, ékszerek, kalapok is. Az interneten sok minden készen megvásárolható, vannak akik babaruha kiegészítők gyártásával foglalkoznak, ő mégis inkább a saját ötletességére bízza magát.

Bár az ilyen babaalkotások árai 350 és 10 000 euró között mozognak az interneten, Skadi a babáit nem eladásra készíti. “Ezek a babák a finomságuk miatt nem alkalmasak gyerekjátéknak, inkább olyanok vásárolják, akik értékelik a művészetet, a belefektetett kreativitást. Az én babáim jelenleg nem eladók, bár gondolkodtam már rajta, hogy a magas költségek miatt eladjak néhányat, hogy újabbakat készíthessek.”

“Az utazásszervezéssel nem töltök túl sok időt, mivel általában váratlanul utazom. Egy kis bőrönddel magamnak és egy nagyon nagy bőrönddel a babáimnak. Tudod, olyan világban élünk, ahol néhány óra alatt repülővel eljuthatsz bárhová. Csak lefoglalom az első éjszakát az úticélom közelében lévő repülőtéren, majd bérelek egy autót. A további szállásokat imporovizálom, az autós útvonalat pedig rövid utakon teszem meg, megállva azokon a helyeken, amelyek felkeltik az érdeklődésemet. Amint olyan helyen vagyok, amiről valami belülről azt sugallja, hogy érdekes, nekilátok a fotók előkészítésének. Ezt különleges gondossággal és részletességgel végzem, hogy minden úgy legyen, ahogyan én szeretném.

Külön figyelmet fordítok bizonyos részletekre annak érdekében, hogy a fotó hűen tükrözze a babáim valóságát. Például, ha a fotón minden túlságosan tökéletes lenne (haj, szemek, kiegészítők...), az nem tükrözné a valós helyzetet. Ha minden tökéletes lenne, akkor nem lenne szükségem az utazásra, könnyebb lenne a fotót egy zárt stúdióban elkészíteni, ami nem tenne boldoggá. A fényképek készítéséhez sem viszek magammal semmilyen professzionális fényképezőgép felszerelést. Eddig az iPhone-omat használtam, nincs jelentős utómunka sem, csak egy jó időpont és egy jó helyszín megtalálása a célom.”

Skadinek és babáinak az utazásaik során lehetőségük nyílik találkozni és történeteket megosztani másokkal, akik kedvelik a művészetet és kreativitást, ami új alkotásokra inspirálja éppúgy, ahogy ő is másokat ösztönöz kreativitásuk kifejezésére, hagyományuk ápolására, és a világ egyedi módon történő felfedezésére.

Fotók: Skadi


Címkék

Támogasd az oldalt!