Szórakozás

Finn Filmnapok 2023

"A legújabb finn filmek jellemzői a sokszínűség, a frissesség és a lazaság"

10 perc + videók

2023. február 15-től (szerdától vasárnapig) újra Finn Filmnapok a kortárs finn mozi újdonságaival Budapesten a Toldi Moziban. Minden filmet magyar és angol felirattal is vetítenek. A magyarországi Finn Intézet, a FinnAgora nagyjátékfilmekkel, dokumentumfilmekkel és rövidfilmekkel is vár titeket, két alkalommal a Távmozi platformján keresztül is. Tilly Anna kulturális menedzserrel beszélgetünk az eseményről, illetve magáról a finn filmiparról is.

Tilly Anna - FinnAgora kulturális menedzser

- Ez már a 12. alkalom. Hogyan változott az évek során a koncepció vagy a program. Milyen lesz ez a mostani rendezvény az elsőhöz képest?

- A Finn Filmnapok koncepciója mindig is az volt, hogy a kortárs finn filmművészet legjavát hozza el a magyar közönségnek. Ez továbbra is a filmfesztiválunk alapköve, ami azóta sem változott. Az évek alatt természetesen sokat kísérleteztünk különféle kísérőprogramokkal, a metál koncerttől kezdve a mobil szaunán át az audiovizuális performanszokig. Emellett megjelent a Metropolitan Egyetemmel közös együttműködés is, ami roppant közel áll a szívünkhöz. Továbbra is törekszünk arra, hogy minden évben érdekes és minőségi programot hozzunk, változatos témájú filmek széles választékával.

Kattintsatok a linkre a jegyekért!

FEBRUÁR 15. SZERDA

20:00 Girl Picture (Tytöt, Tytöt, Tytöt) Rendező: Alli Haapasalo

- Hogyan válogatjátok ki a filmeket? Mit akartok velük megmutatni a magyar közönségnek?

- Mindenekelőtt olyan filmeket szeretnénk bemutatni, amelyek újszerűek, legyen szó akár a témáról, kivitelezésről, a történet felépítéséről, vagy a Finnországról alkotott képről. Szeretnénk minden alkalommal valami különlegeset adni a közönségnek, valami elgondolkodtatót, ami más és ami bátor. Fontos számunkra továbbá, hogy a nemzetközileg sikeres filmek mellett kisebb költségvetésű művészfilmek is helyet kapjanak a programban, amik lehetnek akár frissen végzett rendezők művei is.

FEBRUÁR 16. CSÜTÖRTÖK

18:00 Sorrow Tamers (Surunkesyttäjät) Rendező: Mina Laamo

Előtte a Grandpa’s Garden című kisfilmet mutatják be.

20:00 The Woodcutter Story (Metsurin tarina) Rendező: Mikko Myllylahti

- Vannak az idei filmvetítéseknek kísérő programjai?

- Február 17-én, pénteken 16.00-17.30 között egy - a Metropolitan Egyetemmel közösen szervezett - panelbeszélgetést tartunk "Aktivizmus és dokumentumfilm" témában a Toldi Moziban. A beszélgetésen Saila Kivelä és Vesa Kuosmanen finn rendezők vesznek részt. A beszélgetést követően az Állati Jogok című filmjüket vetítjük. A beszélgetésen Kapronczai Erika magyar rendező is részt vesz. Úgy gondoljuk, hogy ez a téma különösen a fiatalabb generáció számára releváns és aktuális.

FEBRUÁR 17. PÉNTEK

18:00 Just Animals (Eläinoikeusjuttu) Rendezők: Saila Kivelä és Vesa Kuosmanen

20:00 Nobody Meets Your Eyes (Kukaan ei katso sinua silmiin) Rendező: Jesse Jalonen

Előtte a Flesh Flash című kisfilmet mutatják be.

- A többi északi országhoz képest miben mások a finnek filmjei?

- A sok hasonlóság mellett én leginkább a filmipari stratégiában látom a különbséget. A finn filmes oktatás 2019-ben ünnepelte 60. születésnapját. Finnországban a filmes oktatás az elsők között kezdődött Európában, jó pár évvel a többi skandináv ország előtt. Az 1990-es években az finn filmek össznézőszáma kevesebb mint 200 000 volt; ezek a számok azonban a 21. században milliókra váltottak. Évezredünk finn filmes fellendülése a csúcsminőségű oktatás eredménye. A finn film új térnyerését felgyorsította a Finn Film Alapítvány politikája, amely szerint a nehezen megfogható művészfilmek helyett a filmeket könnyen megközelíthető kulturális termékeknek tekintik. Ez olyan filmek támogatását jelentette, amelyeket a közönség is előnyben részesít.

"Évezredünk finn filmes fellendülése a csúcsminőségű oktatás eredménye"

Az akkor mindenható rendezők mellett immár más szakemberek is feltűntek, és a forgatókönyvírás nagyobb megbecsülése például összeurópai jelenséggé vált. A kulturális export jelentősége a 21. század során is egyre inkább nőtt. A finn dokumentumfilmeknek már régóta erős nemzetközi márkájuk van. Újdonság az animációs film térnyerése, amely ötvözi az erős finn grafikai / illusztrációs szakértelmet és a technikai újításokat. Az animációs film egyike volt azoknak a filmes műfajoknak, amelyekben a finn filmművészet valóban láthatóvá vált a világban.

Jelenleg egy új korszak küszöbén állunk. A legújabb finn filmek jellemzői a sokszínűség, a frissesség és a lazaság. Az alkotók kezdik egyre jobban megismerni magukat, és a vízióik is egyre nagyobb jelenlétről és öntudatról árulkodnak.


FEBRUÁR 18. SZOMBAT

15:00 Kisfilmek

Winners (16 perc) Rendező: Füzés Dániel

Tuulikki (14 perc) Rendező: Teemu Nikki

Alba Vulva (15 perc) Rendező: Vermes Dorka

Blush - An Extraordinary Voyage (17 perc) Rendező: Iiti Yli-Harja

True bug (17 perc) Rendező: Tuisku Lehto

18:00 Karaoke Paradise (Karaoke paratiisi) Rendező: Einari Paakkanen

20:30 Compartment no. 6 (Hytti nro 6) Rendező: Juho Kuosmanen

- A finn filmipar hosszú múltra tekint vissza. Milyen időszakát éli most? Az egyre több streaming platformnak köszönhetően a finn filmek is globális sikerek lesznek? Pl. ennek hatására növekszik a finn kultúra iránt érdeklődő magyarok száma?

- A finn filmgyártás nagymértékben függ az állami támogatástól. Különösen a játékfilmek és dokumentumfilmek esetében igényelnek gyártási támogatást. A Finn Film Alapítvány szinte minden alkalommal részt vesz a finn játékfilmek készítésének finanszírozásában, viszont a rendelkezésre álló összeg még napjainkban is viszonylag csekély. A finn filmművészet másik fontos finanszírozója a televízió, amely gyakran előre megvásárolja a filmek vetítési jogait. Az elmúlt években a közösségi finanszírozás a filmgyártás állami finanszírozásának alternatívájaként jelent meg.

Bár egyre több népszerű finn sorozat kerül fel a magyar streaming platformokra (pl. Holtszél, Peremvidék), szerintem bőven van még mit javítani, ha a finn film általános elérhetőségéről beszélünk Magyarországon. Viszont a finn filmek és sorozatok jóval sokrétűbbek, mint pusztán a krimi műfaja. Ezen kívül fontos lehet még a megfelelő pozícionálás az egyéb északi filmekhez képest - a skandináv film mára már fogalommá vált, de érdemes lehet többet foglalkozni a finn film, mint márka erősítésén (ahogyan ez a dán és izlandi alkotások esetében is sikerült).

FEBRUÁR 19. VASÁRNAP

15:00 Kisfilmek

Spiral (18 perc) Rendező: Salla Sorri, Eva-Maria Koskinen

With Innocent Eyes (30 perc) Rendező: Olasz Renátó

Rabobesto or How I Saved a Monster (15 perc) Rendező: Mari Mantela

Light (17 perc) Rendező: Vermes Dorka

Practice (20 perc) Rendező: Saarlotta Virri

18:00 Bubble (Kupla) Rendező: Aleksi Salmenperä

20:00 Heartbeast (Sydänpeto) Rendező: Aino Suni

- Egyre több nemzetközi produkcióban látunk északi helyszíneket, színészeket, alkotókat feltűnni, mindenki szereti a tiszta, átlátható együttműködéseket, az egyenes beszédet, a profi szervizt. Mindezek közelebb hozzák északot az európai filmkészítők számára?

- Egyértelműen igen. Egyre több film készül manapság ko-produkciós formában, akár egész Európán átívelő együttműködések formájában. Ezekben a nagyobb produkciókban rendszeresen tűnnek fel finn rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, vágók és animációs szakemberek. A képzett és tehetséges színészekre pedig nemzetközi szinten is töretlen a kereslet, köztük pl. Pihla Viitala, Peter Franzen, Jarmo Mäkinen és Laura Birn.

A finnek igazán friss perspektívát tudnak hozni, akár rendezői, akár operatőri, akár forgatókönyvírói szempontból is. Ezen kívül technikailag rendkívül felkészültek, és nagyon gyorsan is dolgoznak, ami egy forgatás esetében hatalmas versenyelőnyt jelenthet. Egy játékfilmet általában egy 50–300 fős ideiglenes produkciós csapat készít, kb. 30-35 forgatási nap alatt. Ezzel szemben Svédországban a filmeket általában körülbelül 50 napig forgatják, Európa többi részén pedig általában 60–70 nap is lehet. Ennek ellenére a finn filmiparban dolgozók száma még mindig viszonylagosan alacsony - nagyjából 3000 embert foglalkoztat összesen.


TÁVMOZI

film.artmozi.hu

FEBRUÁR 18. SZOMBAT

20:00 Heartbeast (Sydänpeto)

FEBRUÁR 19. VASÁRNAP

20:00 Karaoke Paradise (Karaoke Paratiisi)

Borító fotó: fergregory / Adobe Stock

További információ: finnagora.hu

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉS: A Nordic Animáció