Szórakozás

Gröna Lund és Tivoli

Vidámparkok látványos Halloween hetekkel

3 perc

Halloween előtt két északi vidámparkot mutatunk be nektek. Közös bennük, hogy minden évben nagyon komolyan veszik az októbert és a Halloweent. Ha eddig nem gondoltatok őszi látogatásra, most biztosan fogtok. Kattintsatok a linkekre, nézzétek meg a videókat is!

Gröna Lund, Stockholm

Svédország legrégebbi, 1880 óta létező vidámparkja viszonylag kicsi szórakozóhely a Djurgården-sziget tenger felőli oldalán. Maga a sziget is népszerű kirándulóhely (jelentése: vadaspark), 10 millió turista látogatja évente. Több múzeum is található itt, illetve a világ legrégebbi szabadtéri néprajzi múzeuma, a Skansen, 150 történelmi hűséggel berendezett épülettel, Svédországban honos állatokkal, kézműves műhelyekkel, ahol munka közben láthatók a kovácsok és üvegfúvók. A sziget Stockholm második legnagyobb szigete, mégis korlátozottak a lehetőségek a vidámpark terjeszkedésére. A helyszín előnye a központi elhelyezkedése és könnyű megközelíthetősége, busszal, villamossal, komppal és hajóval is.

A 3,8 hektáros területen több mint 30 látnivaló várja a vendégeket, amit szezonális programok és koncertek tesznek felejthetetlenné. Bob Marley 1980-as fellépése 32 ezres közönséggel tartja a csúcsot, ami most már megdönthetetlen, mivel az új szabályok szerint ennyi ember nem lehet egyszerre a helyszínen. A Gröna Lund egyedülálló abban az értelemben, hogy épületei nem a park számára épültek, hanem fordítva történt, 19. századi lakó- és kereskedelmi épületek köré emelkedett fel a park. A magasabb létesítmények tetejéről jól látható Stockholm nagy része.

Nézzetek Insta fotókat a helyszínről!

Tivoli Gardens, Koppenhága

„Amikor az emberek szórakoznak, nem gondolnak politikára” - mondta Tivoli alapítója, Georg Carstensen VIII. Keresztély dán királynak, ami után 1843-ban megnyílt a világ harmadik legrégebb óta működő vidámparkja és szórakozó kertje. Izlandi, dán, norvég és svéd nyelven is a “tivoli” szó minden vidámpark szinonimájává vált. Skandinávia leglátogatottabb szórakoztató parkja Európában is az ötödik leglátogatottabb helynek számít, Koppenhága belvárosában, a központi pályaudvar mellett.

Tivoli a kezdetektől sokféle látnivalóval várta vendégeit: képzeletbeli egzotikus stílusú épületek, zenekari standok, színház, éttermek, kávézók, virágoskertek és a mechanikus vidámpark festői kisvasútvonallal. Sötétedés után színes lámpák világították meg a kerteket. Egyes estéken különleges tervezésű tűzijátékokat lehetett látni Tivoli tavában, ami a város erődítményeit körülvevő vizesárok maradványa. 1943-ban náci szimpatizánsok számos épületét, köztük a koncerttermet is porig égették. Helyükön ideiglenes épületek épültek, így a park néhány hét múlva újra működni kezdett. Ma leginkább az 1914-ben készült hullámvasútjáról ismert. A világ egyik legrégebbi fából készült szerkezete ma is működik, a kezelő fékezéssel szabályozza a menetet, hogy ne legyen túl gyors a dombokon lefelé menet. Tivoli mindig fejlődik, anélkül, hogy feladná eredeti varázsát vagy hagyományait. Alapítója 1844-ben elhangzott gondolatát, miszerint "Tivoli soha nem lesz befejezve", Walt Disney is elismételte a saját, Tivoli ihlette vidámparkjáról: "Disneyland soha nem lesz teljesen kész, növekedni fog, ameddig a világon van képzelőerő."

Nézzetek Insta fotókat a helyszínről!

Fotók: Ylanite Koppens / Pexels, NeONBRAND /Unsplash, Adobe Stock