Északi hangulat

Húsvét északon II. rész

Dán, izlandi és feröer-szigeteki ünnepi szokások

7 perc + videók
Fotó: Bashkatov
DÁNIA - God påske

Gækkebreve, snaps és marcipános csokitojás. A tavasz beköszöntét ünneplő Dániának is megvannak a maga húsvéti hagyományai, azon túl, hogy náluk is pazar az ünnepi asztal sok ehető, iható és dekor tojással, báránnyal, heringgel, lazaccal, rozskenyérrel és a szokásosnál nehezebb, különlegesebb ízű húsvéti sörrel (påskebryg), pálinkával. Nem túl gyakori, hogy húsvétkor a dánok templomba járnának, sokkal inkább a nyaralóikba mennek kertészkedni, virágokat ültetni. A családok hosszú, egész délután át tartó ebédekre gyűlnek össze.

Fotó: Stefanie

A húsvéti ebéd része az Aquavit, ami a ginhez vagy vodkához hasonló erős szesz, amit kis poharakban szolgálnak fel. Semlegességét olyan domináns fűszerekkel ízesítik, mint a kömény és a kapor. De gyakran tartalmaznak más fűszereket is, mint például édeskömény, koriander, citrusfélék vagy ánizs. Házilag is elkészíthető. A gyakori és véletlenszerű "skål" kiáltás az asztal körül emlékezteti a jelenlévőket, hogy az elfogyasztott halaknak szükségük van az úszásra, azaz jöjjön a snaps és a sör! Ezt a részét a magyaroknak nem kell bemutatni.

Fotó: TheWorldAroundUs

Hogy egy csokimárkát is említsünk, az Anthon Berg tojások dekorációs szempontból is fontosak az asztalon, számos másolat készül belőlük. Sok dán marcipános csokitojást rejteget a kertjében, hogy a gyerekek megtalálják húsvét vasárnapján. Aki szeretne többet kapni, kicsit megmozgatja a fantáziáját, azaz gækkebrevet készít és küld. A 16. századig visszanyúló egyedülálló hagyomány szerint a fiatal dánok bonyolult, kreatív mintákat hajtogatnak és vágnak egy papírlapon, majd rövid verseket írnak bele. Magyar kisiskolásként mi is csináltunk hasonlókat, csak papírterítőnek, csipketerítőnek hívtuk. Az övék érdekessége, hogy titkos aláírással küldik el a címzettnek. Ahány betűből áll a nevük, annyi pontot tesznek a helyére. Ha a címzett kitalálja, hogy ki volt a feladó, tartoznak neki egy húsvéti tojással. Ha nem sikerül kitalálnia, ő tartozik. Mivel a feladók általában gyerekek, a címzettek pedig felnőttek(főleg unokák és nagyszülők között zajlik ez az izgalmas játék), íratlan szabály és szinte a hagyomány része, hogy a címzetteknek soha nem sikerül kitalálniuk a „bolond levél” mögött álló személyt.

Fotó: mariannerjensen

Fotó: petert2

Nézzétek meg, hogyan kell gækkebrevet készíteni:

További érdekességek a dán húsvétról Diane-től:

Bármilyen legyen is az időjárás, húsvét hete a Koppenhága belvárosában található vidámpark, a Tivoli hagyományos megnyitója.

ICELAND - Gleðilega páska

Az izlandi törvények értelmében nagypénteken minden ünnepség szigorúan tilos. Ez azt jelenti, hogy a bároknak és kluboknak nagycsütörtökön éjfélkor be kell zárniuk, és nagypénteken csak éjfél után nyithatnak ki. Ugyanez vonatkozik a szabadidős összejövetelekre nyilvános helyeken, például lottójátékokra és kártyajátékokra is. Nem tartoznak ide a kulturális események, például a színházi előadások, koncertek és művészeti kiállítások. A törvények ellen tiltakozva az izlandi ateisták minden nagypénteken összegyűlnek bingózni. Ez nyilvánvalóan illegális, de még senkit nem tartóztattak le. Mindenki szabadon csatlakozhat, nincs nevezési díj, és mindig vannak nyeremények.

Ami a dekorációt illeti, nem csordul túl, mint a karácsonyi, átalában házi készítésű és főleg a gyerekeknek köszönhető. A sárga náluk is meghatározó szín, minden jöhet, aminek köze van a sárgához. A húsvét legfontosabb hagyománya Izlandon, legalábbis a gyerekek szerint, a húsvéti tojás, ami 1-től 10-es méretig kapható, izlandi cukorkákkal van megtöltve és a kínai szerencsesütihez hasonló üzenet (ősi izlandi mondás, bölcsesség) található benne, amit a családdal együtt olvasnak fel, hogy megvitassák az igazságát. Némelyikük a viking időkre vezethető vissza, nagyon nehéz lefordítani, biztos, hogy kérnünk kell egy izlandi segítségét, ha meg szeretnénk érteni. Aki szereti különlegességeket, édesgyökér-csokitojást választ, rendkívül népszerű lett az elmúlt években. A húsvéti tojásvadászat hétfőn reggel történik, a szülők "hideg... melegszik... forró..." irányítással segítik a kicsiket, hogy megtalálják az este elrejtett tojásokat a ház körül. Vannak, akik gurítják a dombokon a tojásokat, mások azonnal feltörik, mégpedig hivatosan így, ezzel a szakértelemmel:

Másik népszerű izlandi időtöltés húsvétkor a síelés. Ilyenkor sok izlandi beutazza az országot, hogy megtalálja a megfelelő lejtőt. Többnyire lehet sífelszerelést bérelni, de meleg ruhát vinni kell. Ez itt például Hlíðarfjall sípályája, mögötte Akureyri városa. Az rossz időjárási viszonyokkal persze számolni kell, olyannyira, hogy húsvétkor ennek külön szava van Izlandon. A páskahret, a húsvéti hideg varázslat valami olyasmit takar, mint nálunk a "ravasz a tavasz", ami arra figyelmeztet, hogy az olykor melegebb, naposabb idő nem jelenti azt, hogy végetért a tél, jöhet még hóvihar, jégeső, szél, ami csúszóssá teszi a húsvéti utakat.

Fotó: Ji

A "húsvéti láb" Izlandon húsvétvasárnap egy klasszikus vacsora sült báránycombból, karamellizált burgonyával és mártással. 1000 éve sütnek-főznek bárányt, ha van lehetőségetek megkóstolni, ne hagyjátok ki. Jellemző ital ilyenkor a paskabjor, ami nem bor, hanem sör, kifejezetten húsvétra gyártva, kicsit sötétebb barnára, kicsit csokis ízre édesítve.

Fotó: O.B.

Itt egy tradicionális izlandi bárány recept (a videó alatt írott formában is):

FERÖER-SZIGETEK - Gleðiligar Páskir

A húsvéti ünnepek Feröeren is a tojás körül forognak. Lehet festeni, legurítani a dombokról (az év legfontosabb esényei között tartják számon), vagy meg lehet enni, főleg ha csokiból készültek. A tojás keresztény hagyománya az újjászületést és a feltámadást jelképezi, azt is mondják, hogy a tojás annak a kőnek az alakját idézi, ami húsvét vasárnapján elgurult a Jézus testét őrző sziklasír elől. Ezzel együtt a tojáshagyomány egy sokkal régebbi pogány tavaszünneplő szokáshoz is köthető. Az ókori perzsák tojásfestéssel ünnepelték újévüket a tavaszi napéjegyenlőség idején. A húsvét erősen vallásos a Feröer-szigeteken. Valójában húsvét hetében a hívek csaknem egy teljes hétig istentiszteleten vesznek részt. A szabadidő általában különleges, családdal otthon töltött idő.

Nézzétek, milyen szépek a templomaik, a környezetük. Sandavágur, Kirkjubøur, Kalsoy, Krivik.

Fotó: Danita Delimont
Fotó: Andrew Mayovskyy
Fotó: EyesTravelling
Fotó: Jason Row Photo

Fotók: Adobe Stock

Borító fotó: Daniela Baumann

Olvassátok el a Húsvét északon I. részét is!

Címkék

Támogasd az oldalt!