Északi hangulat

Milyen ételekre számíthatunk Izlandon?

Helyi hozzávalókból készült egyszerű, friss, a hagyományos és a modern ételkészítést ötvöző látványos fogások várnak a sziget éttermeiben

7 perc

Az északi konyhát a helyben és szezonálisan elérhető összetevők ihletik. Izlandon ez főleg az állatokat jelenti, így túl sok vegán fogás nincs a kínálatban. A mesés izlandi dombokon szabadon legelő bárány az alapja a helyi konyhának, amit gyökérzöldségekkel főznek levesnek, pörköltnek, vagy ropogósra sütve fűszeres mártásokkal tálalják tradicionális módon - ami egyáltalán nem áll távol a mi gulyásos, marhapörköltes magyar ízvilágunktól. A százéves recepteket megújító éttermek modern menü kínálatában bogyókkal, magokkal és érlelt sajtokkal érnek el különleges hatásokat. A párolt, főtt, sült vagy grillezett halak (leginkább tőkehal, lazac és hering) szintén mindennapi ételnek számítanak, ahogy a tenger gyümölcsei is a homárral, langusztával és kagylóval. Természetesen ezeken felül minden egyéb rendelhető burger és sültkrumpli vonalon is, mint bárhol a világon, éhes biztosan nem marad senki, bárhová is tértek be.

Fotó: John

Izland nem olcsó, az éttermek sem. Érdemes előre megnézni az árakat, nehogy váratlanul érjen a magas összegű számla. Csökkenteni lehet a napi étkezések költségeit olyan egészséges bolti áruval, mint például a Skyr, ami egy krémes tejtermék, ízre és állagra valahol a joghurt és a túró között. A helyiek magában, cukorral, bogyós lekvárral vagy vajaskenyérrel fogyasztják. Az izlandi puha rozskenyér alapélelmiszer, és inkább hasonlít süteményhez, mint a nálunk ismert rozskenyérhez. Az “Iceland with Alexander Armstrong” című műsorban láthatjátok is, hogyan készítik a szabadban egy gejzír mellett. Bár a szigeten sokáig nem termesztettek zöldséget, gyümölcsöt, az emberek almát is csak karácsonykor ettek (erről az Izlandon élő Dani is mesélt nekünk), ma már egészen más világ van, sokkal egészségesebb a hétköznapi kínálat. Bármilyen ételekre is esik a választás, emlékezetes falatok lesznek, akár a házias, akár az ínyenc fogásokat részesítitek előnyben.

Fotó: John

Fotó: Heychli

Azt már megbeszéltük, hogy Reykjavíkban az első utunk a Bæjarins Beztu Pylsurhoz vezet, mert kihagyhatatlan a világ legjobbjának is választott helyi hotdog. Ha utána beülnétek egy teljes menüsorra valahová, előbb nézelődjetek online, mert rendkívül sokszínű az ajánlat. Különösen az Insta fotókat érdemes böngészni, hogy megtaláljátok a számotokra megfelelő helyet. Íme néhány ajánlat:

Reykjavík népszerű és innovatív éttermei

Íslenski Barinn - Facebookon / Instagramon

Apotek - Facebookon / Instagramon

Fjallkonan - Facebookon / Instagramon

Matarkjallarinn - Food Cellar - Facebookon / Instagramon

KOL Restaurant - Facebookon / Instagramon

Matur og Drykkur - Facebookon / Instagramon

Sushi Social - Facebookon / Instagramon

Tapas Barinn - Facebookon / Instagramon

Sæta Svínið Gastropub - Facebookon / Instagramon

Þrir Frakkar - Facebookon / Instagramon


Fotó: Анна Скворцова

Fotó: Heychli

Az izlandi konyha gyökerei a szomszédos skandináv nemzetek gyökerei. Amikor Izlandot a 9. században betelepítették, a skandináv kultúrához kötődő hagyományok együtt utaztak a telepesekkel. Ugyanakkor Izland lényegesen kiszolgáltatottabb az időjárásnak, és még néhány évtizede is sokkal korlátozottabbak voltak a lehetőségei, amikor a hosszú, kemény télre kellett felkészülniük. Hogy mi mindenben tartósították, áztatták (pl. vizeletben a cápát), vagy hányféle módon szárították, füstölték, sózták, pácolták és ásták el a húsokat, hogy ehetők maradjanak és túléljenek velük, nehéz lenne felsorolni. Mindenesetre az izlandiak kreativitásának nem volt vége. Az erjesztett cápa, a hákarl a leghíresebb étel a mai napig, te is kipróbálhatod, kömény ízű likőrrel ajánlják fogyasztani. Vagy ott a svið, azaz a kettévágott bárányfej, ami instant rosszullét a turisták többségének, de ha elég bátor vagy, megtalálod a klasszikus ételek között. A múlthoz képest, amikor jóval kevesebb volt az erőforrás, amikor a napfény hiánya nehezítette a halászatot és a vadászatot, a világtól elszigeteltség pedig az élelmiszerek importját, ma már nem a zord természeti körülmények határozzák meg az ételeket. Az új technológiának, a megújuló geometrikus energiának köszönhetően egész évben frissen termesztett, helyi forrásból származó alapanyagok egészítik ki a családok és az éttermek konyháit, lehetővé téve a modern szakácsok számára, hogy fantáziadúsabbak legyenek, új összetevőket építsenek bele az ősi receptekbe.

Fotó: Heychli

Az izlandiak egész évben fagyiznak. Az éttermekben is vannak fagylalt desszertek és fagyizók is szép számmal mindenhol. A Bragðarefur jelenti az egyénileg összeállított fagyimixet, amikor kiválasztasz egy fagyiméretet (érdemes a kicsivel kezdeni, mert nagyobb, mint elsőre gondolnád), aztán szabadon választasz hozzá 3 féle ízt (gyümölcsöt, csokit, cukorkát…), amikkel összekeverik neked. Vannak tejmentes vegán fagyik/jégkrémek is. Ha inkább meleg édességre vágysz, kóstold meg a sodort fánkot, a belül puha, kívül ropogós kleinurt (eszedbe jut majd a csörögefánk, forgácsfánk, herőce). A legtöbb pékségben és élelmiszerboltban kapható az egész országban.

Fotó: Kstipek

Nézzétek meg, milyen éttermeket, ételeket és italokat ajánl kóstolásra az izlandi Hrafna.

(Kedves szokás a villával koccintás, ugye?)

Ha szeretnétek ételeken keresztül megismerni Reykjavíkot, idegenvezetést a város legjobb éttermei között, megkóstolni mindent, amit meg kell egy ilyen utazás alatt, akkor ajánljuk a Reykjavík Food Walk csapatát. A Tripadvisoron ez a #1 túra Reykjavíkban. A site-jukon minden kérdésre választ kaptok és időpontot is ott foglalhattok. Kattintsatok az Instájukra is, hogy érezzétek a hangulatot.

A link alatt még több fotó és információ az izlandi ételekről.

Fotók: Adobe Stock

Borító fotó: Myviewpoint / Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!