Szórakozás

Skandináv sorozatajánló

A legújabb északi produkciók videó előzetesei - 2021

Young Royals

A svéd Young Royals egy 6 részes tini dráma, határozottan nem csak tiniknek. A történet egy elit bentlakásos iskolában játszódik, ahová "száműzik" a svéd királyi család fiatal tagját, Wilhelm herceget. Beilleszkedési nehézségek után elindul a történet romantikus vonala, egy nagy szerelem, aminek beteljesülése egyre nehezebbé válik. A sorozat teljesen más hangulatú, teljesen más stílusú, mint bármelyik amerikai Royal dráma. Gyönyörűen filmezett mély érzelmek, igazi skandináv környezet társadalmi különbségekkel, átélhető párbeszédek valóban tini színészektől.

Love & Anarchy

Svéd romantikus komédia, ami egy kétgyerekes házas nő és egy fiatal informatikus fiú kapcsolatáról szól. Sofie ambiciózus tanácsadóként, rendezett háttérrel érkezik egy régi könyvkiadó átstrukturálására, ahol az IT-s sráccal, Max-szel merész játékba kezdenek. Eleinte csak kisebb kihívásokat találnak ki egymás munkahelyi szórakoztatására, csak feszegetik a társadalmi normákat, később azonban túl messzire mennek. Maga a sorozat hangulatra emlékeztet a francia Call My Agent!-re, amit szintén ajánlok, ha nem láttátok, csak itt nem a színészekkel, hanem az írókkal kell megvívni a napi csatát. Őrült és vicces, nagyszerű színész gárdával, szeretni fogjátok.

Home For Christmas / Hjem til jul

Ha igazán szórakoztató karácsonyi sorozatot kerestek az ünnepekre, a két évados Home For Christmasban nem fogtok csalódni. A Netflix első norvég produkciójában Johanne családi nyomás hatására mindenképpen egy férfivel szeretne karácsonykor hazaállítani. Külön élmény, hogy részről részre egyre jobban megismerjük a norvég adventi és karácsonyi hagyományokat, a St. Lucia's Daytől az egyetlen szem manduláig az ünnepi asztalon.

Ragnarok

A Netflix harmadik norvég nyelvű sorozata a Home for Christmas és a Lilyhammer után. A Ragnarok egy fantasy-dráma, ami a mai korban, egy kitalált norvég kisvárosban, Eddában játszódik. Itt ki kell emelni, hogy Edda pazar szépségű hely, már csak a megelevenedett norvég természetfotókért is érdemes nézni. Történetét tekintve a skandináv mitológia éled újra, sokat lehet belőle tanulni ilyen téren, így pl. a főszereplő tinédzser válik benne Thorrá egy különös találkozás után. A bolygót romboló erőkkel szembeni harc a helyi gyár által okozott ipari szennyezés felderítésével indul, ami alatt egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a tulajdonos család nem egy hétköznapi család. (Többször eszembe jutott róluk a Twilight Saga, mind a rejtőzködésről, mind a kapcsolataikról.) Titokzatos, időnként nyomasztó, de mindenképpen izgalmas sorozat, ami már a második évadánál jár.


Young Wallander

A Wallandert alakító Adam Pålsson mondta, hogy kezdetben borzasztóan érezte magát attól, hogy egyetlen svéd színészként angolul kell alakítania a sorozatban, ami egy svéd történet, svéd karakterekről, svéd szerzőtől, Svédországban. Nem svédként, egyszerű nézőként, először én sem tudtam mit kezdeni ezzel az ellentmondással, nagyon zavart, hogy Malmöben vagyunk, mindenkinek svéd neve van, de mindenki angolul beszél. A Young Wallander nem svéd, hanem brit sorozat, ez a magyarázat, és talán így többekhez juthat el Henning Mankell svéd bűnügyi író legismertebb karakterének, Kurt Wallandernek fiatalkori története, amit mai korba, mai problémák közé helyeztek. Ez utóbbi döntés számos kritikát kapott. Henning Mankell baloldali társadalomkritikus és aktivista is volt, könyveiben és színdarabjaiban folyamatosan kiemelte a társadalmi egyenlőtlenség problémáit és igazságtalanságát Svédországban és külföldön egyaránt. Ez határozottan jelen van a sorozatban is, Európa jelenlegi legnagyobb problémáival a középpontban.

Caliphate

A svéd Caliphate (Kalifat) nem könnyű sorozat. Sőt, fenyegető és nyugtalanító, mert a bőrödön érzed, hogy ez a realitás. A történet a Bethnal Green trió valós életén alapul, amiben három londoni tinédzser lány a gimnáziumban találkozott a dzsihád-toborzókkal 2015 februárjában. A televíziós adaptáció több karaktert követ, köztük Fatimát (a svéd biztonsági szolgálat ügynökét), Pervint (a fiatal svéd kismamát, aki Szíriába csábult, de haza akar menni, és ezért kész együttműködni a svéd biztonsági szolgálattal), és Sullet (a svéd politikával elégedetlen tinédzser lányt, aki vonzódni kezd az Iszlám Állam eszméihez). A cselekmény olyan témákat tár fel, mint az iszlám szélsőségesség, a terrorizmus, az iszlámon belüli és a muszlimok közötti feszültségek, a nők jogai és az emberi jogok. Képileg sokszor dokumentumfilm hatása van, amitől még valóságosabb, el fog uralkodni rajtatok is a tehetetlenség érzése. Ez a thriller a mindenkori legnézettebb sorozat a svéd közszolgálati tévé streaming platformján. Március óta globálisan elérhető Netflixen.

The Chestnut Man

Már elérhető Netflixen a The Chestnut Man (A gesztenyeember) dán krimi sorozat. A szerző, Søren Sveistrup nemzetközileg elismert író/forgatókönyvíró, számos díjjal a háta mögött, köztük egy Emmy a Nikolaj és Julie-ért, valamint egy BAFTA a Killingért. Ő írta Jo Nesbø Hóemberének forgatókönyvét is. A Koppenhágában játszódó történet hátborzongató, amiben gyerekéletekért kell aggódnunk. A pszichopata sorozatgyilkos névjegye egy gesztenyeember, egy gyufaszálból és két gesztenyéből készült baba, amit minden véres helyszínen maga után hagy. A babát megvizsgálva az igazságügyi orvosszakértő egy ujjlenyomatot talál, ami megegyezik a miniszter asszony egy éve elrabolt és meggyilkolt 12 éves lányának ujjlenyomatával.


Deadwind

2018-ban indult finn bűnügyi dráma sorozat, ami itt van a harmadik évaddal Netflixre is. A két gyerekkel özveggyé vált Sofia Karppi nyomozónő életét követi a cselekmény, aki visszatér a Helsinki rendőrségre. Újonc társával, a gazdasági bűnözések osztályról az emberölési egységbe érkező Sakari Nurmivel elkezdik első közös esetük felderítését, egy rutin eltűnésnek látszó ügyet. Már az első évad nagyon pozitív kritikákat kapott, a dán The Killinghez és a dán-svéd The Bridge-hez hasonlították.

Elves

2021 karácsonyára egy új dán sorozat került fel a Netflix skandináv kínálatába. Az Elves (Nisser) karácsonyi történet, de nem a megszokott ünnepekre hangolódó klasszikus formában. Az északi misztikus lények természetéről meséltünk már mi is jókat és rosszakat is, ez a fantasy horror sorozat az utóbbiról szól. Nem ez a 6 rövid epizód lesz az idei karácsony legvidámabb ünneplése. Ne tévesszen meg a kedves cím vagy a posztereken is látható cuki karakter, nem gyerekeknek való. Egy négytagú család téli vakációját követi nyomon a cselekmény egy baljós hangulatú dán szigeten, ahol a megálmodott boldog karácsonyuk hamar rémálommá válik.

The Girl from Oslo / What Happened in Oslo / Bortført

10 részes norvég-izraeli dráma sorozat. A norvég Pia az anyjával történt veszekedés után Izraelbe repül két izraeli barátjával kikapcsolódni, ahol az Iszlám Állam nevében elrabolják és halállal fenyegetik őket, amennyiben nem teljesítik a feltételeiket. A történet a szülők küzdelmét mutatja be gyerekeik szabadulásáért. Pia anyja norvég diplomataként kénytelen feltárni legmélyebb titkait, hogy legyen esélye visszakapni a lányát. YouTube-on jelenleg csak angol szinkronos trailer található, de természetesen Netflixen eredeti nyelven is nézhetitek. Ha szeretitek a hasonló témájú izraeli sorozatokat (pl. Fauda), akkor több színész is ismerős lesz, akár azonos szerepben.

Anxious People / Folk med ångest

Fredrik Backman azonos című bestsellerén alapulú svéd comedy-drama minisorozat. Túszdráma őrült kisvárosi módra a Love & Anarchy gyártóitól. Bár a túszejtő hamar elengedi az embereket, ő maga eltűnik, ami után elkezdődik a kihallgatás, ki hogyan élte meg a történteket. A tanúvallomások teljes káosza közepette kialakul egy klasszikus rejtvényfejlődés, a karakterek megismerése alatt várjuk, hogy összeálljon a puzzle.

KATTINTS A LEGÚJABB SOROZATAJÁNLATOKÉRT IDE!

Borító fotó: Lightfield Studios / Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!