Szórakozás

Skandináv sorozatajánló

A legújabb északi produkciók videó előzetesei - 2022

Vikings: Valhalla

Ha szerettétek a 6 évados Vikings sorozatot, folytassátok a Vikings: Valhallával, ami megérkezett Netflixre. Száz évvel a Vikings eseményei után játszódik a történet, amikor a térség egymásnak ellentmondó keresztény és pogány hite folyamatosan szüli a feszültséget, az örökös nélkül maradt angol trónt többen követelik, köztük Harald Hardrada norvég király is. A viking kor végének kezdetét bemutató történelmi sorozat csúcspontja az 1066-os Stamford Bridge-i csata, amikor a vikingek és az angol királyi család közötti feszültségek véres törésponthoz vezetnek.

Történelem/spoiler: Ezzel a csatával szimbolizálják a viking korszak végét, mivel a norvégok veszteségei olyan súlyosak voltak, hogy a több mint 300-as flottából mindössze 24 hajóra volt szükség a túlélők hazautazásához. (Itt kell megjegyezni, hogy azért hagyhatták el az országot, mert fegyverszünetet fogadtak el, miután ígéretet tettek arra, hogy nem támadják meg újra Angliát. A következő évtizedekben mégis jelentős skandináv hadjáratok zajlottak Nagy-Britannia és Írország területén.)

A Valhalla a skandináv mitológiában az elesettek, háborúban megöltek pazar szépségű csarnoka, melynek ajtaja előtt Glasir, az aranyfa áll, bent arany pajzsokkal borított mennyezet és Odin isten uralma. A vikingek hite szerint a harcban elhunytak fele halálukkor ide, a Valhallába utazik, hogy csatlakozzon a harcban elesettekhez, hogy segítsék Odint az istenek sorsa és nagy csatája, a Ragnarök eseményei során, míg másik felét Freya istennő választja ki az általa uralt Fólkvangr mezőre.

Young Wallander: Killer's Shadow

Az első évadnál is ajánlottuk Henning Mankell svéd krimiíró legismertebb karakterének, Kurt Wallandernek fiatalkori történetét. A második évad már az első részével visszahozta a sorozat hangulatát, jó volt újra látni a szereplőket. Mindössze 6 rész, van rá esély, hogy egyszerre végignézitek. Egyszerűnek induló eset hirtelen túl sok szálon kezd el bonyolódni, majd régebbi brutális gyilkossághoz kötődni. Magánéletben a szerelem és a barátság is elkezd inogni, Wallandernek mindent egyszerre kell rendbe tenni.

Clark

Svédország első celebrity gengszteréről, a Stockholm-szindróma mögötti karakterről, Clark Olofsson életéről szól a Netflixes Clark minisorozat, amiben Bill Skarsgård tökéletes választás a karizmatikus, nők számára megnyerő (sőt, ellenállhatatlan) bűnöző szerepében. A történet Olofsson szemszögéből, a saját elmondása szerint íródott, tele igazságokkal és hazugságokkal, intenzív és dinamikus képi világgal, sokféle stílussal. A témája ellenére szórakoztató hangulat időnként beborul, megmutatja Olofsson gyerekkorát és az ő kevésbé ismert arcát is. Ajánlom, ha szeretitek a dark comedyt, vagy ha kíváncsiak vagytok rá, miért szimpatizál egy ország a leghírhedtebb bűnözőjével. (Tudtátok, hogy Bill Skarsgård második neve István? Az anyukája Magyarországon lett terhes, ezért adott neki egy magyar nevet is.)

Borgen - Power & Glory

A kém és politikai dráma a kedvenc tévés műfajom (különösen a Közel-Keletről szóló sorozatok), amik közé két európai show, a francia The Bureau és a dán Borgen is bekerült az elmúlt években. A Borgen eredetileg a dán közönségnek készült, nemzetközi sikere meglepte a stábot, különösen 2020 után, amikor Netflixre került a sorozat és sokszorosára duzzadt a rajongótábor, akik várták a folytatást. 2010-ben a történet újszerűségét elsősorban az adta, hogy Dánia miniszterelnöke egy nő, egy anya lett, aki a karrier és a család között egyensúlyozva vitte előre az országát. De nem ő az egyetlen mélyen elhivatott nő a sorozatban, aki valós magánéleti problémákkal küzdve dolgozik egy jobb Dániáért.

A forgatókönyv részről részre beljebb visz minket a világ egyik legboldogabb országának politikai dilemmáiba, a miénktől jóval fejlettebb társadalmi struktúra aktuális gondjaiba. Dánia, ami a skandináv országokhoz hasonlóan számos területen, beleértve az egészségügyet, az emberi jogokat és az egyenlőséget is messze előrébb jár Európában, felvázolja azokat a konfliktusokat, amikkel majd nekünk is szembe kell néznünk, ha egyszer odaérünk.

A 4. évadra közel 10 évet kellett várnunk, ami alatt nemcsak a karaktereket játszó színészek, hanem a sorozatnézési szokások is teljesen megváltoztak. Tavaly év végére a Netflix katalógusában már több mint 70 skandináv produkció szerepelt, az előfizetők csaknem kétharmada nézett meg legalább 1 skandináv filmet vagy sorozatot, illetve a kutatásaik alapján egyre többen nyitottak rá, hogy felirattal nézzenek műsorokat, ami több országban korábban nagyon ritka volt.

Az új évad történetében a korábbi miniszterelnök külügyminiszterként folytatja a munkáját, ami lehetőséget teremtett arra, hogy az ország belső politikai csatáit a külfölddel zajló hatalmi háború váltsa fel. Már az első rész is meglepően mai (gyanítom, hogy utólag tették bele az Ukrajnára vonatkozó részt), így benne élve a történelemben, párhuzamosan követhetjük Dánia válaszait a klímakatasztrófára és a Grönlandot érintő geostratégiai kérdésekre. Amerikával, Kínával és Oroszországgal szemben egy kicsi ország, egy kicsi nő, ugyan mi baj történhet?


Love & Anarchy

Az első évad nemzetközi sikere után biztosak voltunk benne, hogy lesz folytatás. A korábbiakhoz képest több a dráma, de még így is comedy, amiben Sofie és Max kapcsolata újra átmegy a munkahelyi őrültségekkel teli egymást szórakoztató fázison és Sofie örök bizonytalanságán. A többi munkatársat is jobban megismerjük, mindenkinek van lehetősége brillírozni a karakterében, és még tanulságok is lesznek a végére.

Lykkeland - State of Happiness

2018-ban indult valós eseményeken alapuló északi sorozatot, ami idén jött ki a második évadával. Történetében a nemzetközi olajtársaságok kivonulnak Stavangerből az évekig tartó sikertelen próbafúrások után, ami mindenkit fájdalmasan érint a városban. 1969 karácsonya előtti éjszaka azonban kigyullad a fáklya az Ocean Vikingnél: a Philips megtalálta a történelem legnagyobb tenger alatti olajmedencéjét. A pillanat, ami után minden megváltozik. Norvégiából, az addig szegény országból gazdag ország lesz. A Lykkeland (State of Happiness) két évada az olaj megtalálásának története, illetve annak elmesélése, hogyan bánik ezzel a vagyonnal és hatalommal a kormány, a körülöttük lévő vállalatok. Tanulnak-e a korábban olajat talált országok hibáiból vagy sem. Nem dokumentumfilm, gyönyörűen filmezett dráma Amerika és Norvégia kontrasztjával, erős karakterekkel, szerelemmel.

Entrapped

A 2015-ben indult 3 évados izlandi Trapped sorozatot már ajánlottam a Seyðisfjörður kék temploma posztban, mert a városban játszódik, nagyrészt ott is forgatták. Ennek a folytatása az Entrapped került fel most a Netflixre 6 epizóddal. A rejtélyes krimiben egy misztikus szekta és egy motoros banda feszül egymásnak egy földterületért harcolva, vitájuk hátterében egy 2013-ban eltűnt lány utáni nyomozás mozgatja a szálakat. Ólafur Darri Ólafsson mellett például a dánok Thomas Bo Larsenje is a szereplők között.


Follow The Money (Bedrag)

Ha már említettem Thomas Bo Larsent, itt hagyom a Follow the Money trailert is, mert bár nem új, a napokban fejeztük be a sorozatot, ami több platformra is felkerült. Gazdasági bűncselekmény gyilkosságokkal takargatva a Borgen producereitől.

Young Royals (Season 2.)

A legjobban várt sorozat folytatások közé megérkezett a Young Royals második évada 6 új résszel. A svéd bentlakásos elit iskola diákjainak szerelmi élete ezután sem lesz könnyebb, Wilhelm herceg és Simon társadalmi különbségekkel átszőtt drámája tele érzelmekkel ezúttal sem fog csalódást okozni. A második évad ugyanannyira nézeti magát, mint az első, tényleg addiktív, csak akkor kezdjetek bele, ha van időtök végignézni.

A Storm for Christmas

Sokunk kedvencei, a Home for Christmas szereplői nem a sorozat folytatásával, hanem egy új produkcióval, az A Storm for Christmasszal térnek vissza idén. A mini sorozat történetében karácsony előtti napon egy hatalmas hóvihar miatt számos járatot törölnek az oslói reptéren. Az ott rekedt emberek mindegyikének megvan a saját története, amik ezúttal összeérnek. Már a trailer is hozza a szórakoztató norvég sorozatok hangulatát. Várjátok ti is, 16-án érkezik Netflixre.

+ 1 film: TROLL

Az év utolsó ajánlata egy film, egy szintén Netflixen elérhető norvég fantasy-adventure-monster-action film, a Troll, a Tomb Raider rendezőjétől, Roar Uthaugtól. Az ősi skandináv folklór legismertebb hegyekben élő szereplője ezúttal egy robbanás után kel életre. Mindenképpen meg kell állítani, mielőtt hatalmas pusztítást végez. Kritikusok dicsérik a szereplőket, a zenét, az operatőri munkát, a rendezést, a vizuális effekteket, az akció jeleneteket, de nem tartják eredetinek az ötletet, miután egy King Kong/Godzilla hasonmás történetről van szó. Ugyanakkor elismerik, hogy ami hiányzik eredetiségből, azt pótolja mitológiával. Mások több skandináv elemet vártak, de elégedettek az eredeti cél teljesítésével: szórakoztató és látványos mozi született. Ha a közönség szeretni fogja, lesz folytatás, akár kettő is.



Folytatjuk!


KATTINTS IDE A KORÁBBI SOROZATAJÁNLATOKÉRT!

Borító fotó: Impact Photography / Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!