Északi hangulat

A skandináv konyhák sokfélék

Időutazás, vegyes stílusok, minimalista konyhák a maximalizmus évében

7 perc + videók

Amikor skandináv konyhákról beszélünk, sokféle szempont szerint csoportosíthatunk. Egészen más egy átlagos skandináv stílusú konyha, mint egy rusztikus nordic dizájn szerint kialakított konyha. Nem sok köze van a jóval nagyobb területen elhelyezett vidéki berendezésnek a városi kisméretű konyhabútorokhoz. Két külön világ a dizájnerek modern konyhája és a fenntarthatóságot hirdető influenszerek használt bútorokkal teli konyhája (karácsony előtt százával osztottuk ezeket Instagramon). Alig hasonlít egy valóban északon lévő otthon konyhája a világ más pontjain berendezett skandináv stílusú konyhához (hacsak nem Ikea bútorokról van szó), és így tovább, nincs egységes kép, ezt az alábbi fotóválogatáson is láthatjátok.

Fotó: Ruddi

A régi konyhák elemei emlékeztetnek nagyszüleink konyháira. A színek, az öntöttvas tűzhelyek, darálók, főzőedények, fém tárolók, díszes cserépedények, motívumokkal teli kerámiák, tányérok még nem a skandináv minimalizmusról szóltak. A fiatal generációban egyre növekszik az a réteg, amelyik meg akarja őrizni ezeket az emlékeket, és nemcsak mint múzeumi darabot, hanem mint mindennapi használati tárgyat. A már közel sem hibátlan, de tartós kézműves darabok szerény életre emlékeztetnek, amivel az északi emberek természetes módon tudnak rezonálni. Újraéledt a horgolt terítős, agyagozós, minden a kertből, mindent a saját kezünkkel korszak.

Fotó: Pascal06

Az erdei "cabin life"-nak is többféle formája létezik. Vannak kizárólag nyári életre alkamas kabinok és jóval erősebb szigeteléssel egész évben élhető faházak. A modern, főleg fűtött üvegű kunyhók a turisták kedvencei, bérelhetők szabadidős tevékenységek közelében, míg a klasszikus faház sok család ünnepekre, pihenésre fenntartott hétvégi háza. Emellett egyre többen választják egyszerűbb, fenntarthatóbb életnek, akár megtakarítási céllal, akár azért, mert érzelmileg vagy mentálisan erre a természetközeli életformára van szükségük a boldogsághoz.

Fotó: Nathanael Asaro

A fotón szereplő cabinnál sokkal kisebbek is léteznek. Nézzétek meg ezt a videót, hogyan is él ebben a piciben rengeteg könyv között 2 felnőtt, 1 baba, 2 kutya és 2 macska. Instagramon Talasbuan néven találjátok őket.

És a kis család élete egy évvel később

Akármikor érdeklődünk északi emberektől vagy északon élő magyaroktól a helyi lakberendezés jellemzői iránt, hogy mennyire letisztult az a skandináv dizájn, kivétel nélkül mindig az a válasz, hogy "igen, igen, olyasmi, csak színesebb, változatosabb, sok bolhapiacos régi bútorral, főleg a 70-es évekből".

Fotó: Mikolaj Niemczewski

A világos vagy jól megvilágított konyhát, a fa érzékelhető jelenlétét és a funkcionális teret azért elfogadhatjuk általános érvényűnek, és falak tekintetében a semleges színeket is. Nem valószínű, hogy a 2022-es divatnak megfelelően az északiak is terrakottára vagy zöldre festenék át őket. Ez a fotó például a feléig görgetve még klasszikus skandináv konyha, aztán bammm, mi ez a terítő, mi ez a padló? Északon is előfordul, hogy az időtlen meleg minimalizmust valaki nem érzi sajátjának.

Fotó: Christian Hillebrand

A konyhák sokszor jelentenek időutazást, mert a többi helyiség bútorzatához vagy egyéb berendezéséhez képest ritkábban cseréljük. Ez egyben azt is jelenti, hogy megfontoltabbnak kell lennünk, amikor kiválasztjuk az új elemeket. Az elmúlt évek nyitott polc forradalma például visszább szorul az idei trend előrejelzése szerint, a ritkábban használt konyhai tárolókat és étkészleteket újra ajtók mögé zárjuk.

Fotó: Leksann

Itt egy példa arra, amikor a konyhában nem a fa az uralkodó anyag. A scandi boho lámpabúrák (amik szintén kifelé tartanak a modern lakberendezésből) oldják a hideg hangulatot a fonott kosárral és a száraz virágokkal, mégis nehéz lenne klasszikus skandináv stílusúnak nevezni ezt a teret. A hívogató, nyugalmat árasztó, hagyományosan "cozy" északi konyha barátságos, ami nem biztos, hogy mindenkinek ugyanezt jelenti.

Fotó: Stanislav_uvarov

Bár a világ a Covid második-harmadik évében lezárta a hosszú ideje legnépszerűbb fekete-fehér-szürke hideg minimalizmus korszakát és elindult egy naposabb irányba, a minimalizmust továbbra is meghatározónak tartja, csak kicsit melegebb változatban, sok földszínnel, barnával, rusztikus vidéki elemekkel vagy japandi stílussal keverve. (Utóbbi sok kulturális elemet tartalmaz, érdemes utánaolvasni, mielőtt beruházunk japán bútorokba.)

Fotó: Mashiki

Mivel az elmúlt években több időt töltöttünk otthon, sokszor dolgoztunk/tanultuk otthonról, sokat változott az otthon fogalma, így a berendezésével kapcsolatos szemlélet is. A többfunkciós, könnyen szeparálható terek kerültek a középpontba, amik világosak, tágasak, praktikusak, és sokkal vidámabbak, mint a korábbi időszakban. Természetes anyagok, élő növények vagy virág motívumok, fenntartható anyagok, kicsit több és élénkebb színekkel.

Fotó: 4595886

Étkező esetében fontos a kényelmes és jól megvilágított ülőhely, főleg ha ugyanazt az asztalt használjuk munkához, hobbihoz, tanuláshoz is. A konyha fix elemeit, például a csempét továbbra sem ajánlják túl színesre cserélni, mert hamar megunható és nehezen változtatható.

Fotó: Annaia

A tiszta fehér konyha hivatalosan is unalmas ettől az évtől. Ha szeretnénk kicsit modernebbé tenné, használjunk néhány színes textíliát, lámpát, függönyt, képet, esetleg válasszunk egy számunkra is elfogadható színű új étkező készletet, vagy néhány színes növényt. Maximalizmusra váltás esetén is érdemes megtartani az egyszerű berendezési tárgyakat és inkább a dekorációkban kiélni magunkat, mint a bútorokban.

Fotó: 2mmedia

Új konyha tervezésénél kiemelten figyeljünk a tűzhely-munkapad-hűtő hármasára, hogy logikus és praktikus legyen az elhelyezésük, a fiókok zavartalanul kihúzhatók legyenek, a mosogatógép nyitott ajtaja ne akadályozzon senkit és semmit, a fények oda világítsanak, ahol szükség lesz rájuk, a konnektorok ott legyenek, ahol használni kell majd őket. A szépség ne menjen a gyakorlatias és használható konyha vagy étkező rovására, mert a sok apró mindennapi kellemetlenség összeadódik.

Fotó: Nut

Kicsi konyhákban használhatunk akasztókat szinte bármihez, illetve gondoljuk át, valóban szükségünk van-e minden egyes konyhai eszközre, gépre, tálkára, bögrére... Lehet, hogy egy kis szelektálás után lényegesen nagyobb térhez jutunk, amiben sokkal kényelmesebben elférünk, és így sokkal jobban érezzük magunkat. A játékosság az alapja az idei maximalizmusnak, ami élettelivé teszi a sokak szerint élettelennek tűnő életteret. Önkifejezés, szabadság, de továbbra is káosz nélkül.

Fotó: Galina Zhigalo

2022-ben a "soulless", azaz lélek nélküli otthonok ideje is lejár, ami azt jelenti, hogy a korábbinál sokkal nagyobb személyiséget adhatunk a lakótereinknek. Még egy skandináv minimál enteriőrt is arra biztatnak, hogy karaktert, egyéniséget, több lakóira jellemző jegyet tegyenek első ránézésre is láthatóvá az otthonukban.

Fotó: Andrey

A konyhákhoz és főzéshez kapcsolódóan idén még több figyelmet kap a csomagolásmentesség, ami azt jelenti, hogy tudatos vásárlással átrendeződnek a hozzávalókat tároló szekrényeink is. A jól zárható csatosüvegek segítenek, hogy olcsóbban vásároljunk nagyobb mennyiséget, miközben minimálisra csökkentjük a háztartásban keletkező hulladékokat.

Fotó: Tatyana Sidyukova

Amikor a konyhánk berendezését tervezzük, gondoljunk a házra, amiben élünk. Bármennyire is tetszik a nehéz, falusias rusztikus bútor, nem fog működni egy kicsi panellakásban, és a modern lakások minimalista elemei sem lesznek szinkronban egy paraszti stílusú öreg vidéki házzal. A harmónia és az egyensúly az első, hogy hol vagyok, milyen a külső tér, mivel töltsem ki a belső teret, hogy létrejöjjön az összhang.

Fotó: Photosbysabkapl

És végül egy modern emeletes ház nappali-konyha-étkező részlete. Tegnap kérdeztük a követőket a számukra elviselhetetlen lakberendezési tárgyakról, kiegészítőkről, ahol magasan vezetett az állatszőr/bőr, akkor is, ha nem valódi. Északon alapfelszereltség nemcsak a személyes terekben, de éttermekben, szórakozóhelyeken is. Ha csak egy pici skandináv hangulatot akarsz csempészni az étkeződbe, ez a széktakaró megoldás a legolcsóbb és legegyszerűbb.

Fotó: FollowTheFlow

Fotók: Adobe Stock

Olvassatok többet a skandináv lakberendezésről!

Hygge és lagom

Hogyan keverd az északi stílust?

A nordic dizájn

Miért szeretik a gyerekek a skandináv stílusú gyerekszobákat?

Címkék

Támogasd az oldalt!