Északi hangulat

Ünnepeljük az északi (pék)sütiket!

A legnépszerűbb nordic desszertek

15 perc
Illusztráció: Irina

Hagyomány, történelem, minden lesz itt, de nem vállalkozunk teljesen átfogó sütitérképre, lehetetlen is lenne. A bejegyzés végén azonban megtaláljátok az északi fővárosok legnépszerűbb pékségeinek, cukrászdáinak website-ját és Instagram oldalaikat, ahol lehet további finomságokat keresni. Általánosságban elmondható, hogy az északi (pék)sütik egyszerűek, gyakran mandula alapúak, arrackosak, fűszerezésükben fahéjjal, kardamommal és sáfránnyal alkotnak emlékezeteset, a csokisok ragadósak, a marcipánosok zöldek, híres bogyós gyümölcseik pedig bármelyik édességüket díszítheti, legyen az friss vagy akár lekvár formájában. Országonként változhat a nevük, de ugyanarról az édességről beszélünk, ahogy több olyan is létezik, amit a mi magyar nagymamáink is készítenek, mondjuk herőce néven.

Joulutorttu (finn csillag)
Fotó: sebos

A finnek csillaga (szélforgója) egy leveles tésztából könnyen és gyorsan elkészíthető, általában aszalt szilvalekváros, porcukros péksütemény, amit leginkább karácsony környékén készítenek el. Ez volt az első északi péksüti, ami azonnal bekerült a családi kedvencek közé, ünnepekkor gyakran sütjük, vagy ha gyors, olcsó, finom és látványos vendégváró édességre van szükségünk. A töltelék lehet másféle is, a ráhajtogatott tészta alá és fölé is lehet tenni sütés előtt (válasszunk olyan sűrűségű lekvárt, gyümölcsöt vagy krémet, ami nem folyik szét túlságosan sütés közben), lehet vékonyabb-vastagabb, tehát végtelen a lehetőség.

Nézzétek meg itt, hogyan kell hajtogatni. A négyzet négy sarkáról indul a bevágás, középen egy ujjnyi helyet hagyva a lekvárnak, felhajtogatásnál mindig ugyanazt az oldalt hajtjuk. Ha a jobb szélével kezdted, mindig a jobb széleket, ha a ballal, mindig a bal széleket. Néhány elrontott hajtogatás után biztosan meg fogjátok jegyezni.

Bettina Top3

1. Kanelbolle (fahéjas, kardamomos tekercs)

2. Skolebolle (pudinggal töltött kelt tészta, kókuszreszelékbe mártott cukormázzal)

3. Riskrem (rizspuding)

Kattintsatok a Magyar-Norvég Fórum gasztro oldalára további északi ételekért!

Lussekatt (sáfrányos tekercs)
Fotó: uckyo

Egy sáfrányos-mazsolás kelt tészta, amit tradicionálisan december 13-ára, Szent Lúcia napjára készítenek el, kevésbé hagyományosan ősztől mindenhol megtaláljátok. A Luca-napi lussekatt felismerhetősége a formázásában rejlik, ami egy fordított "S" betű, a hagyomány szerint macska (katt) vagy konty, aminek a becsavart végeit egy-egy mazsola szemmel zárják le. Esetleg két ilyen formát keresztben egymásra fektetve sütnek ki. A sáfrány a Crocus sativus fűszerként használt bibéje, máig a legdrágább fűszer a világon, a történelem során voltak időszakok, amikor az aranynál is értékesebb volt. Többek között ezért ünnepi étel. Amikor nem házilag készül, szinte biztos, hogy jóval kevesebb sáfránnyal és több ételfestékkel érik el a jellegzetes sárga színét. Ez az első világháborús sáfrányhiány óta teljesen elfogadott, bár a legenda szerint eredeti fűszerre van szükség, hogy az intenzív illata és élénk sárga színe távol tartsa a macska alakban megjelenő ördögöt.

Kattintsatok a legnépszerűbb karácsonyi desszertekért!

Dani Top3+1

1. Kannelbullar/kanilsnúðar (fahéjas, kardamomos tekercs)

2. Kvæfjordkake (tojásfehérje habos, habcsókos, vaníliakrémmel és mandulával sült piskóta)

3. Sjónvarpskaka (vaníliás kocka tetején vajas-barnacukros-kókuszlisztes réteg)

+1. Mansikkakakku (epertorta)


Suksessterte, sikertorta (svéd mandulatorta)
Fotó: Eskymask

Az oldal első születésnapjára készítettük el először, egyébként pedig örök választás, akármikor Ikeában járunk. Nagyon könnyű elkészíteni, próbáljátok ki:

SVÉD MANDULATORTA RECEPT

HOZZÁVALÓK AZ ALAPHOZ

(Egy rétegre elegendő)

150 g porcukor
150 g darált mandula vagy mogyoró (esetleg dió)
4 db tojásfehérje

A KRÉMHEZ

(Egy rétegre elegendő)

150 g vaj (szobahőmérsékletű)
100 g kristálycukor
4 db tojássárgája
1 dl tejszín (szobahőmérsékletű)
1 teáskanál vaníliás cukor vagy aroma

DÍSZÍTÉSHEZ

(opció) étcsoki vagy mandula

Milyen kis boldog voltam vele

A SÜTÉS MENETE

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
Egy 22-24 centis tortaformába sütőpapírt teszünk (nélküle jó eséllyel beleragad).

AZ ALAPHOZ

Összekeverjük a 150 g porcukrot és a 150 g darált mandulát.
4 db tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd ezt is hozzákeverjük.
A masszát beleöntjük a tortaformába, 30-35 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük.

A KRÉMHEZ

A 150 g szobahőmérsékletű vajat krémesre keverjük egy lábasban 100 g kristálycukorral, hozzáadunk 4 db tojássárgáját, 1 dl tejszínt, 1 teáskanál vaníliás cukrot, majd közepes lángon addig kevergetjük, amíg besűrűsödik (nem kell forralni). Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük, hogy teljesen megkeményedjen. A mandulás alapot tányérra tesszük, megkenjük a krémmel. Megszórhatjuk pirított mandula szeletekkel vagy reszelhetünk rá étcsokit.

Zsanett Top3
  1. Drømmekage (vaníliás kocka tetején vajas-barnacukros-kókuszlisztes réteg)
  2. Kartoffelkager (krémsütemény, tetején marcipán és kakaópor, formája egy földes burgonyát ábrázol)
  3. Gåsebryst (lekváros krémsütemény marcipán külsővel)

Våfflor (szív alakú gofri)
Fotó: annaia

A hagyományos svéd gofri hagyományos svéd gofri sütőben készül, szív alakokra bontható és a szokásosnál vékonyabb a tésztája. Március 25-én saját ünnepnapja is van Våffeldagen néven. Akárcsak a magyar palacsinta recepteknél, itt is sokféle receptet találhatunk. Vannak tojásosak és tojás nélküliek, ásványvízzel vagy tejszínnel készülő verziók, puhábbak vagy ropogósabbak. Sőt, léteznek sósak is, amiket sajtokkal vagy garnélával kínálnak. "A környékünkön van egy hely, ahol kb. 40 féle våfflor van, oda rendszeresen járunk, mindig áfonyásat szoktam enni. Rengeteg áfonya van besütve a tésztába, mellé áfonyalekvárt, áfonyás fagyit és tejszínhabot adnak. Az nagyon finom!" - mesélte Krisztián.


Viven Top3
  1. Semla (kardamomos édes zsömle mandulakrémmel, tejszínhabbal)
  1. Kokostop/kokosmakroner (kókusz csúcs)
  1. Dammsugare (marcipános puncs roll, végei csokiba mártva, porszívó sütinek is hívják)

Dammsugare, Punschrulle, Punch/Arrack roll (puncsos porszívó süti)
Fotó: fusolino

Neve az elkészítésének történetéből ered, nem azért porszívó torta, mert a kis sütik úgy néznek ki, mint egy porszívó, hiszen nem úgy néznek ki, bár léteztek az 50-es években hasonló formájú tisztítógépek. A legenda szerint a süti megszületésekor a cukrászok a padlóról szedték össze a többi süti morzsáját (ide kapcsolódik a porszívó), amit aztán arrackos puncslikőrrel kevertek össze, hogy elnyomják a régi morzsa ízét. Az 1900-as évek elejétől számos cukrász állítja, hogy ő találta fel, így nehéz pontosan meghatározni az eredetét, mindenesetre a legkedveltebb kávés sütinek tartják, a svédek milliókat esznek meg belőle évente. Igaz, ma már nem a padlóról szedik össze a hozzávalókat.


István Top3
  1. Korvapuusti (fahéjas tekercs)
  2. Runebergintorttu (mandulás-arrackos-rumos süti málnalekvárral és cukormáz karikával a tetején)
  3. Laskiaispulla (semla, kardamomos édes zsömle mandulakrémmel, tejszínhabbal)

Æbleskiver (palacsintagolyó)
Fotó: Brent Hofacker

A legnépszerűbb dán desszertek közül itt az æbleskiver, aminek az elkészítéséhez speciális sütőre (de minimum egy tarkedli sütőre) van szükség. Kicsit megtévesztő lehet, hogy szó szerinti fordításban alma szeleteket jelent maga az édesség, miközben nincs az eredeti receptben alma. Valahol a palacsinta és a fánk között képzeljétek el az ízét és az állagát. Gömb alakban puha, könnyű tészta, ami egy hagyományosan 7 bemélyedéses, öntött vasból készült serpenyőben sül barnára. A már 300 éve is ismert sütőformák elődei (állítólag!) a harcból hazatérő vikingek össze-vissza horpadt pajzsai voltak, tűz fölött azokon készültek el az első palacsintagolyók. Először a gömbök egyik oldala sül meg, majd megfordítva őket lehet beléjük töltelékeket tenni vagy csak feltölteni további masszával, amíg eléri a gömb alakot. A helyi vendégszeretet szimbólumát tradicionálisan délutáni kávézáshoz vagy esti gløgghöz hármasával tálalják, porcukor és málnaszósz a leggyakoribb rajta/mellette. A házi mindig sokkal finomabb.

Virág Top3
  1. Daim iskake (kávés, csokis, mandulás jégkrémtorta)
  1. Krumkaker med multekrem (ropogós tálkákban krém és gyümölcs)
  1. Kvæfjordkake (tojásfehérje habos, habcsókos, vaníliakrémmel és mandulával sült piskóta)

Kladdkaka (csokitorta)
Fotó: trendyrowdy

Népszerű svéd csokitorta ropogós külsővel, puha és ragacsos belsővel (utóbbira utal a neve is). Ez a sűrű csokoládés édesség egyszerre hasonlít egy csokis brownie-ra és egy olvadt csokitortára. Összetevői, mint más csokitortáké: liszt, tojás, vaj, cukor, vanília és kakaópor, de sütőpor nélkül készül. Állítólag a második világháború idején nehéz volt sütőport beszerezni Svédországban, így született meg nélküle ez a sütemény. Tejszínnel, vanília fagyival és málnaszósszal is fogyasztják.

Krisztián Top3
  1. Kanelbulle (fahéjas, kardamomos tekercs)
  1. Semla (kardamomos édes zsömle mandulakrémmel, tejszínhabbal)
  1. Ostkaka (svéd sajttorta eperrel, eperlekvárral és tejszínnel)

Runebergintorttu, Runebergstårta (Runeberg torta)
Fotó: Marko Hannula

Egy formáját tekintve is jellegzetes finn süti, amit mandulával és arrackkal vagy rummal ízesítenek. Általában málnalekvár van a tetején, amit cukormáz gyűrű vesz körül. A süti Johan Ludvig Runeberg (1804–1877) finn költőről kapta a nevét, aki a legenda szerint puncsokkal öblítve rendszeresen ezt a felesége által készített édességet fogyasztotta reggelire. Az eredeti recept is Fredrika Runebergé, megtalálható az 1850-es években megjelent receptkönyvében. A Runeberg tortákat többnyire csak Finnországban fogyasztják, és általában január elejétől Runeberg születésnapjáig, február 5-éig kaphatók a boltokban. Kivétel ez alól Porvoo, ahol Runeberg élete nagy részében élt, mivel ott néhány kávézóban az év minden napján kapható. Állítólag a cukrászok ma is az eredeti recept egy variációját használják.

Krisztina Top3
  1. Lussekatt (sáfrányos tekercs) és kanelbulle (fahéjas tekercs, csomózott verzió)
  2. Vaniljhjärtan (vanília krémmel töltött omlós szívek)
  3. Semla (kardamomos édes zsömle mandulakrémmel, tejszínhabbal)

Kanelbulle, kanelsnäcka, korvapuusti (fahéjas, kardamomos csiga)
Fotó: GreenArt

Budapesten is megkóstolhatjátok a NOR/MA GRAND, a nordic style bakeryben


Fotó: anna_shepulova

Ez az északi Péksütemény nagy P-vel. Mindenképpen meg kell kóstolni. A sima csigába tekerés és a tekert szálak csigákba, csomókba tekerése is látványos, kívül ropogós, belül puha kardamomos tésztával, vajas-cukros-fahéjas töltelékkel, vastag cukormáz helyett apró gyöngycukorral megszórva. A tökéletes állag elérése biztosan igényel némi gyakorlást a kelesztésben (sokszor hajtogatott papírformában kel, hogy ne deformálódjon el) és kísérletezgetést a sütőben, ezen múlik mennyire lesz kellemesen rágós a belseje. Svédországban 1850 óta van bizonyíték "fahéjas zsemle" nevű búzalisztből készült kenyérfélére, de ezt a mai változatot valószínűleg az első világháború után találták ki, amikor megnőtt az összetevők elérhetősége. 30 év kellett neki, mire az egész országban népszerű, mindennapi fika finomság lett a kávé mellé. 1990-től van saját ünnepnapja, október 4-én.

Tomi Top5

1. Korvapuusti (fahéjas tekercs)
2. Karjalanpiirakka (rozstészta kérgű pite, pirog különféle töltelékekkel létezik)
3. Piparkakku (mézeskalács, gyömbéres keksz)
4. Runebergintorttu (mandulás-arrackos-rumos süti málnalekvárral és cukormáz karikával)
5. Leipäjuusto (sajtféle, amit kávéba is áztatnak, fahéjjal is megszórnak, lekvárral is esznek)

Mustikkapiirakka (áfonyás pite)
Fotó: Tatyana Nazatin

Az áfonyás pite az egyik legnépszerűbb nyári desszert Finnországban. A magyar pite tésztákhoz képest annyiban más az eredeti finn, hogy azonos arányban rozsliszt is van benne, a tejföl alapú krémben kardamom a meghatározó fűszer, illetve gyakran kevernek burgonyalisztet is a gyümölcshöz, hogy keményebb legyen a töltelék.

Mi is megsütöttök, nézzétek meg, hogyan kell elkészíteni!

Judit Top3
  1. Kärleksmums (csokis, kókuszos torta)
  2. Biskvi (rágós mandulás lapon vajas csokikrém, azon étcsoki borítás)
  3. Kladdkaka (svéd csokitorta)

Mämmi (rozsmalátás desszert)

Fotó: theartofpics

A hazájában is megosztó, főleg húsvéti édesség a hagyományos finn mämmi, amit a 13. századtól nagypéntekre készítenek el. Nem olyan szép, mint egy ünnepi fonott kalács vagy egy hot cross bun, de azért csúnyának sem mondanánk, a fotót nézve is szinte érezzük a szánkban a sűrű csokoládékrémet. Hát ez az, ez nem csoki! A mämmi egy rozsmalátás-keserűnaracs héjas desszert, ami a norvég brunosthoz vagy a brit marmite-hoz hasonlóan imádom vagy gyűlölöm étel, ritkán van középút. Nem nehéz elkészíteni, de a szezonjában készen is kapható mindenhol a legkisebbtől a legnagyobb családi méretig. Egyedi állaga valahol a zabkása és a puding között van, íze pedig egy édesebb rozskenyérhez hasonlítható. A finn kulináris kultúra alapjáról van szó, mindenképpen meg kell kóstolni, ha arra jártok, lesz, ami lesz. Tejjel, tejszínnel, porcukorral, fagyival vagy vaníliaszósszal tálalják, miután 3-4 napot állt a hűtőben. Svédországban is készítik, ott memmanak hívják.

Midsommartårta, Lagkage (emeletes epertorta)
Fotó: Magdalena Bujak

Ez a svéd rétegesen megpakolt epertorta minden nyárközép ünnep elmaradhatatlan desszertje, ez a svéd nyár íze, de Dániában is gyakran találkozhatunk vele szülinapi tortaként vagy különleges alkalmak fő desszertjeként. Egy autentikus torta pont olyan egyszerű, mint amilyen látványos. Lényegében egy piskótalap 3 felé vágva, mindegyik lapon az első réteg vaníliakrém, a második eperlekvár, majd tejszínhab és friss eper. A dán verzióban másféle gyümölcsök is lehetnek.

Semla (kardamomos édes zsömle mandulakrémmel, tejszínnel)
Fotó: Shustril

A semla legrégebbi változata egy sima búza zsemle, amit egy tál meleg tejbe áztatva fogyasztottak. Eredetileg csak húshagyókedden vagy a nagyböjt előtti három napon, manapság viszont, ahogy beköszönt a január, mindenki izgatott lesz, kezdődik a szezon, az egyre többféle módon elkészített habos semlák ünneplése. Hagyományosan keddi desszert húshagyókedd és húsvét között, de mivel karácsony után minden pékségben mindennap kapható, és minden svéd évente legalább öt boltit eszik a házilag készült több tucat mellett, elhihetjük, hogy nem csak kedden eszik. A skandináv és a balti országokban is népszerű “kövér keddi zsemlének” sokféle neve van. A mai svéd, norvég és finn semla (többes száma a semlor) is kardamommal fűszerezett édes búza zsemléből áll, aminek a tetejét levágják, tej és mandulapaszta keverékével, majd tejszínhabbal töltik meg. A levágott teteje fedélként szolgál, amit meghintenek porcukorral. A többség önmagában, kávéval vagy teával eszi, de vannak, akik szívesebben választják a tradicionális utat, egy tál forró tejben felszolgálva. Finnországban a zsemlét gyakran eper- vagy málnalekvárral töltik meg mandulapüré helyett, ott a pékségek mindkét változatot kínálják. Úgy különböztetik meg a kettőt, hogy a hagyományos zsemlét mandulával díszítik, míg a lekvárral töltött változatnál porcukor van a tetején. A dán, az izlandi és a feröer-szigeteki semla egészen más, mivel kelt tészta helyett leveles tésztából vagy choux tésztából készül és a tetejére cukormáz kerül. Persze az élesztős tészta is ismert, abba mazsolát és kandírozott narancshéjat kevernek.

Nem volt nehéz elkészíteni, kattintsatok ide a semla receptekért!

Csilla Top3
  1. Kanelboller (fahéjas tekercs)
  2. Pepperkaker (mézeskalács, gyömbéres keksz)
  3. Skolebrød (pudinggal töltött kelt tészta, kókuszreszelékbe mártott cukormázzal)

Pepparkakor, risgrøt (mézeskalács és rizspuding)
Fotó: Malin

Az északi mézeskalácsok a Småkager kekszekkel együtt egész évben tökéletes apró figyelmességnek számítanak, de ahogy szinte minden desszertre igaz, év végén van igazán nagy hagyományuk. Vendégségben kapunk mellé rizspudingot is, ami cukorral, vajjal és fahéjjal több északi országban is őszi/téli desszert vagy meleg reggeli (Instán valószínűleg megtaláljátok baconnel, kolbásszal és borsóval is főételként). Sok családnak megvan a maga recepje vagy ehhez fűződő hagyománya. Például az ünnepi vacsora során felszolgált risengrynsgrøt tálkák vagy poharak egyikében egyetlen szem mandula van elrejtve, ha épp a tiédben, nyersz egy marcipán malacot, vagy kapsz egy játékos feladatot, esetleg garantált, hogy jövőre megtalálod a párodat. Pont úgy készül, mint az egyszerű magyar rizspuding, ízlés szerint akár vaníliával vagy kardamommal fűszerezve.

A norvégok 35 százaléka legalább négyszer eszik rizspudingot decemberben. Hogy a manók hányszor, azt nem tudni, mindenesetre sok család gondol rájuk szenteste az ajtó elé tett rizspudinggal, hogy ne okozzanak galibát az ünnepek alatt, és hogy a másnapra üres tálkákkal bizonyítsák létezésüket a kicsiknek. Puding, ha desszertként gondolunk rá vagy ünnepi julenisser tányéron tálaljuk (mint itt a fotón), kása, ha reggelizzük a szokásos tálkáinkból, de aligha lehet elkerülni az év vége felé. Svédországban is fontos étel, az 1300-as évektől vannak feljegyzések róla. Egész évben fogyasztják, de ilyenkor különösen, a julbord (karácsonyi büfé/svédasztal) része szinte mindenhol. A risalamande egy francia alapokon született hagyományos dán desszert, amit a 19. század óta a karácsonyi ebédnél szolgálnak fel, szintén rizspuding. Annyiban más, hogy tejszínhabbal és aprított mandulával keverik, illetve meggyszósszal tálalják. A finneknél mindkét variáció népszerű, de ők többnyire áfonya szósszal fogyasztják vagy apróra vágott narancsot kevernek bele.

Rolf Top3+1

1. boller: kardamomos, édestésztásak, mazsolás vagy csokis

2. bolti gifflar vagy egyéb fahéjas tekercsrépatorta

3. suksessterte (mandulás torta)

+1. karácsonykor a krumkaker, pepperkaker

Skoleboller/Skolebrød (pudingos-kókuszos fánk)
Fotó: shustrilka

Iskolakenyér, iskolai zsemle a norvég neve annak az édes fánkfélének, ami pudinggal töltött élesztős tésztából készül, majd a havas-jeges hatásért kókuszreszelékbe mártott cukormázzal díszítik. Általában a sulis ebéd mellé adták desszertként. Azt hiszem, ez lesz a következő, amit házilag is elkészítünk majd.

Prinsesstårta (Marcipános hercegnő torta)
Fotó: FoxglovesAndStocking

A Hercegnő torta (korábbi neve zöld torta volt) egy réteges piskóta, ami pudinggal, krémmel és málnalekvárral van töltve, de ami igazán fontos, hogy élénkzöld marcipánréteg borítja. A receptet először a Prinsessornas Nya Kokbok 1948-as kiadásában tették közzé, és eredetileg vanília ízű vajkrémmel bevont szivacsrétegekből állt, amiket aztán vastag tejszínhabbal és marcipánnal vontak be. Az 1950-es években egyre népszerűbb lett, és hamarosan prinsesstårta néven vált ismertté. Ez a klasszikus Svédországban minden különleges esemény alapdarabja, megtalálható a legtöbb cukrászdában. A modern fajták általában kupola alakúak, és további málnazselé rétegeket tartalmaznak.

Karjalanpiirakka (rozsos töltött pite)
Fotó: katrinshine

Karjalanpiirakat, karelskapiroger, karelian past(r)y - karéliai piték, péksütemények, lepények vagy pirogok, mindenhol másképp hívják őket, de ugyanarról a tradicionális ételről van szó. Főleg Finnországban, illetve a szomszédos területeken, például Észtországban és Észak-Oroszországban fogyasztják. Az eredeti recept szerint rozskéregben árpa töltelék volt, később a tésztáját búzával keverték a kedvezőbb sütési eredményért, majd a 19. századtól töltelékként bevezették a burgonyát és a hajdinát, később pedig a rizst és a kölest is. Ma leginkább rozs kéreggel és rizs töltelékkel kapható, a modernebb változatokban krumplipüré vagy sárgarépapüré van. A forró péksüteményeket tojásvajjal (munavoi) vagy vajjal kevert apróra vágott főtt tojással kenik meg. A Karjalanpiirakka minőség és név védett, a hasonló termékeket nem hívhatják ezen a néven.

Lefse (kenyérlángos, krumplilángos)
Fotó: Anastasia
Fotó: sriba3

A krumplilángos az én fejemben sós, és valószínűleg az északiak többsége is inkább halat, hagymát vagy kolbászt teker bele. Ez utóbbi a május 17-ei norvég Alkotmány napja egyik legnépszerűbb étele kechuppal és mustárral. Magát a tésztát készítik burgonya nélkül is nagyon sokféle változatban, például tojással és íróval keverve a lisztet. Az első világháború idején az amerikaiakat arra ösztönözték, hogy hazafias viselkedésüket bizonyítandó burgonyát egyenek, mivel búzára volt szükség a frontvonalban lévő csapatok élelmezéséhez. A burgonyás lefse így a norvég amerikaiak alapvető étele lett. Míg manapság Norvégiában általában nem eszik a lefset a mindennapi étkezéshez, a norvég amerikaiak igen. A nagyobb vacsorákhoz a profik óránként akár 100-140 darabot is el tudnak készíteni, az amerikai skandináv fesztiválokon mindig vannak lefse standok, és készen is kapható a boltokban, ami kb. 80 ezer dollárnyi értékben fogy karácsony körül. Bár a legenda úgy tartja, hogy a vikingek készítették az első burgonyás lefséket, valójában a burgonyát csak jóval a viking korszak után vitték be Norvégiába. Amiért ideteszem a desszert tészták listám végére, az az édes verziók végtelensége: fahéjjal és cukorral, vajjal és kukorica sziruppal, mogyoróvajjal, vörös áfonya zselével, északabbra édes brunost szósszal, csak hogy a leggyakoribbakat említsem.

Budapestrulle, kransekake, morotskaka, wienerbrød, Othellolagkage, æblekageraps, Napoleonbakelse és annyi más finomság vár még rátok északon.

Nézzetek szét a cukrászdákban!

5 népszerű cukrászda/pékség
Stockholmban

Vete-Katten - Instagram

Mr. Cake - Instagram

Bröd & Salt - Instagram

Lillebrors Bageri - Instagram

Fabrique Stenugnsbageri - Instagram

Fotó: 성민 정
Oslóban

Baker Hansen - Instagram

Apent Bakeri - Instagram

Godt Brød Grünerløkka - Instagram

Backstube - Instagram

W.B. Samson - Instagram

Fotó: Yuliia
Helsinkiben

Ekberg - Instagram

Kanniston Leipomo - Instagram

Patisserie Teemu & Markus - Instagram

Kakkugalleria - Instagram

Gateau - Instagram

Fotó: Ezume Images
Koppenhágában

Sct. Peders Bageri - Instagram

Lagkagehuset - Instagram

Conditori La Glace - Instagram

Juno the Bakery - Instagram

Laura's Bakery - Instagram

Fotó: FormA

Reykjavíkban

Braud & Co - Instagram

Sandholt Reykjavík - Instagram

Deig - Instagram

Bernhoftsbakari - Instagram

Mosfellsbakarí - Instagram

Fotó: Yan

Borító fotó: Barbro Bergfeldt

Fotók: Adobe Stock

Címkék

Támogasd az oldalt!